Рокли, създадени от Ив Сен Лоран, влизат в постоянните колекции на центъра "Помпиду", музея "Орсе", Лувъра и още три парижки музея в чест на 60-годишнината на модната къща, в която изпъква геният на великия дизайнер, съобщи АФП.

Откриването ще е едновременно в шестте музея на 29 януари - датата на която 26-годишният Ив Сен Лоран представя първата си колекция през 1962 г. Изложби ще има също в музея "Пикасо", Музея на съвременното изкуство и музея "Ив Сен Лоран" до 15 май.

През 1983 г. тоалети на Ив Сен Лоран влязоха в колекцията на музея "Метрополитън" в Ню Йорк и така той стана първият моден дизайнер, чиито работи бяха изложени приживе в музей на изкуствата.

В Париж негова голяма ретроспектива беше организирана през 2010 г.

Докато музеите на изкуствата представят тоалети на Ив Сен Лоран, този на модата излага негови скици.

Музеят "Ив Сен Лоран" представя 350 рисунки, избрани от дизайнера за последното му ретроспективно дефиле през 2002 г. в центъра "Помпиду".

Веднъж одобрени, моделите са изработвани от памук, след което от избраната материя. Когато окончателният тоалет не падал добре, той бил махан от колекцията и от дефилето. Подготовката на ретроспекнивното ревю продължила месец и половина и всички модели били оформяни върху живи манекенки.