По собствените му думи, желае спомените да бъдат превърнати в проект, предаде БТА.

Двата музея ще позволят на фондацията "Пиер Берже-Ив Сен Лоран", в която се съхраняват образци от 40-годишното творчество на починалия през 2008 г. моден дизайнер, да изложи колекциите си.

Парижкият музей ще се помещава в дома, в който е живял Ив Сен Лоран и сега се намира седалището на фондацията. Новият музей ще отвори врати на 3 октомври, по време на Парижката седмица на модата.

"Изпълнени сме със спомени - каза на пресконференция в Париж бившият сътрудник на Сен Лоран, Пиер Берже - С тях са свързани 5000 облекла и около 100 000 скици. Тези спомени искаме да превърнем в проект."

На 19 октомври ще отвори врати музеят в Маракеш. Той ще се помещава в нова сграда от тухли и розов гранит, проектирана от архитектурния офис Studio KO. Сградата ще се намира до градината Мажорел, на която станаха собственици Берже и Сен Лоран.

"През 1966 г. Ив Сен Лоран и аз за пръв път разгледахме градината Мажорел и за нас това бе като влюбване от пръв поглед", каза 86-годишният Берже, който се възстановява след хирургична операция. Той припомни, че през 1980 г., когато купили градината, създадена от художника Жак Мажорел, тя била повече или по-малко изоставена. "Тогава имаше 25 посетители дневно, а сега броят им е 800 000 годишно", отбеляза Берже.

В мароканския музей ще бъдат изложени около 1000 вещи, предоставени от фондацията. Той ще включва изложбени зали, библиотека, специални помещения за съхраняване на облекла. Музеят ще бъде тържествено открит с изложбата "Мароко на Жак Мажорел". В нея ще бъдат представени около 30 творби от Мажорел (1886 - 1962), предоставени от институции и частни колекционери. Изложбата ще продължи от 19 октомври до 6 февруари 2018 г.