Участниците в карнавалния парад на училищата по самба на самбадрома "Анемби" в Сао Пауло, както и зрителите, трябва да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус, гласят санитарните изисквания на местните власти.

Според новите правила традиционните танцови представления могат да бъдат проведени, но при условие, че заетостта на трибуните не надвишава 70 процента от максималния капацитет. На същия принцип училищата по самба трябва да ограничат броя на участниците в събитието, както и предварително да дадат данни за ваксинацията на танцьорите, уточнява телевизионен канал "CNN Brazil".

Всики на парада в Сао Пауло трябва да носят предпазни маски. По тази причина журито няма да оценява изпълнението на песните, с които школите се включват в празненството. Заради липсата на предпазни маски обаче участниците могат да получат по-ниска обща оценка, уточняват местните медии.

По-рано властите в много големи градове в Бразилия отмениха традиционните улични шествия по време на карнавала в края на февруари - началото на март, припомня БТА. Това решение беше взето на фона на поредния ръст в заболеваемостта от новия коронавирус, чийто вариант Омикрон се разпространява изключително бързо.

Засега не са отменени емблематичните паради на школите по самба в Сао Пауло и Рио де Жанейро, но остава възможността решението да бъде преразгледано според здравната обстановка в страната.

Снимка: iStock by Getty Images