Точно преди 15 години имах един телефон, който можеше да се сгъва и разгъва, което изглеждаше доста иновативно и дръзко за времето си. Вярно, в разгънат вид приличаше на змийски корем, а някои го оприличаваха и на сандвич, но за годината, в която излезе песента на Ъпсурт "3 в 1", си беше революция.

Оттогава не съм хващала смартфон със сгъваем дисплей и не съм се замисляла, че може въпросният дисплей да е нещо, което да ми липсва. Но както животът ни показва, понякога не знаем, че нещо ни липсва, докато не се докоснем до него.

Вече месец новият Samsung Galaxy Z Flip прави фурор на българския пазар и това има своите корени в потребителската логика. Истината е, че тенденцията телефоните да стават все по-големи и по-големи, в един момент лиши потребителите, които предпочитат компактни смартфони, които не издуват джобовете им, от удовлетворяващ избор.

Това е едно от топ качествата на новия Galaxy Z Flip: подобно на кросоувърите в автомобилния свят, той запълва ниша, която дава на потребителя едновременно компактност и голям размер.

Снимка: Дир.бг

Z Flip стои в ръката много добре: лек, удобен, с размер на женска длан, когато е затворен, и с разкошен 6.7-инчов дисплей, когато се отвори. Дизайнът му не е нито мъжки, нито женски, същински модерен "унисекс" със стилна цветова гама и елегантни заоблени ъгли. У нас можете да го купите в огледално лилаво и в огледално черно, като ограничаването на лилавото за жени, а на черното за мъже би било твърде прозаично и не ви съветвам да го правите. На мен лично изключително ми допадна елегантността, сдържаността и изисканото излъчване на черния.

Снимка: Дир.бг

Разбира се, фокусирам основните си впечатления върху дисплея, тъй като да го подмина само с един коментар би било равносилно, ако продължим с автомобилното сравнение, да карам Mercedes SLS AMG и да не обърна много внимание на вратите.

Z Flip разполага с Инфинити Flex дисплей с патентованото Ултра тънко стъкло (UTG) на Samsung, което придава един доста първокласен и тузарски вид. Центрираното изрязване на дисплея за предната камера означава, че няма прорез в горната част и съответно няма никакъв повод за разсейване на погледа. Съотношението на екрана е 21:9, което се случва за първи път в устройство на Samsung и дава много добър поглед към любимото съдържание, което в моя случай, беше гледане на туториали за грим в YouTube.

Завъртането и сгъването стават много гладко и стабилно, благодарение на т.нар. Hideaway Hinge или скрита панта. Тя е подкрепена от двоен САМ механизъм - малък, но изискано проектиран. Въпросната система със скрита панта дава още едно предимство на модела: тя интегрира новата технология на Samsung против замърсяване, която използва найлонови влакна, изработени чрез специална технология, за да отблъскват замърсявания и прах. Онези, които имат домашни любимци, ще оценят дълбоко факта, че телефонът не е непрекъснато в полепнали косми и прах. Тези без вероятно също не обитават стерилна среда, така че ще забележат разликата.

Снимка: Дир.бг

Не съм Instagram инфлуенсър, но обичам да правя снимки и да поствам онези от тях, които ми се сторят сполучливи. Galaxy Z Flip се оказва чудесен инструмент за създаване на качествено визуално съдържание за социалните медии: телефонът буквално може да стои сгънат под всякакъв ъгъл самостоятелно върху равна повърхност, което прави снимането в движение доста лесно: както на групови снимки, така и на нощни фотографии, които обикновено са невъзможни без статив.

Ако сте фенове на нощното снимане, Galaxy Z Flip предоставя възможност и за страхотни нощни Hyperlapse видеоклипове или ярки снимки при ниска осветеност, без нужда от светкавица.

Няма да споря, че обичам да си правя и селфита и да подхранвам нарцистичното си начало (особено когато изпробвам някой от туториалите за грим), и затова особено ми харесва, че когато е разгънат, Galaxy Z Flip може да остане отворен реално под всеки ъгъл. Това значи, че селфитата могат да показват доста повече от околната обстановка и да хващат доста по-голяма компания.

Снимка: Дир.бг

А когато Z Flip e затворен, може бързо да се снимат "спешни" селфита с една ръка с основната камера. Например, ако сте в някое лондонско кафене и случайно зад вас мине Колин Фърт, може да реагирате светкавично и да си щракнете селфи на негов фон.

Нещо много яко, което ми направи впечатление, е Flex режимът. Когато телефонът стои свободно, дисплеят автоматично се разделя на два 4-инчови екрана, което позволява да се преглеждат изображения, съдържание или видеа в горната половина на дисплея, и да се контролират в долната половина.

Нещо за мултитаскинга: необходимото зло на съвременния живот. Винаги ме е затруднявало да гледам онлайн галерия с нови модни предложения, да си харесам нещо, и да трябва да я затворя, за да отворя наново сайт, през който да си поръчам нещо.

Този проблем се решава веднага с Galaxy Z Flip Multi-Active прозореца. Просто отварям Multi-Window Tray и добавям приложенията, които ползвам.

Друг позитиви, който вероятно трябва да спомена, е оптимизираната система с двойна батерия, която дава повече енергия, без да заема място: всички знаем колко досадно и тревожно е да останем без батерия на телефона точно в най-неподходящия момент, както обикновено се случва, според законите на Мърфи.

Двойната батерия не елиминира напълно възможността да останете без телефон докато се борите с някоя пряспа сняг, потънали със ските си до кръста, но я свежда до минимум, което не е малко, трябва да се признае.

Z Flip поддържа жично и безжично бързо зареждане, плюс Wireless PowerShare. Който разполага с Galaxy Buds или Galaxy Watch, може да ги зарежда.

Смартфонът поддържа услугите Samsung Knox и Samsung Health, с които може би сте запознати, ако сте в течение с развитието на бранда, но все пак няколко думи:

Samsung Knox защитава потребителите и тяхното устройство - от чипа до софтуера - и получава месечни и тримесечни актуализации за сигурност. Потребителите получават услуги, които позволяват проследяване на здравния статус със Samsung Health и достъп до повече от 5000 умни продукта на Samsung и партньори чрез SmartThings.

Както вече вероятно ви е станало ясно, този смартфон е Бентлито на телефоните: събира в себе си всичко онова, от което (може да) имате нужда и ви демонстрира от какво имате нужда, но просто не сте знаели. И ви го дава в ръката: срещу не много скромната сума от 2,899 лв. Не е изненада, че хубавите неща струват пари.

Изненадата, в този случай, идва от това, че този път от Samsung са съумели да направят смартфон, които съчетава привидно несъчетаеми неща и с едно движение на дисплея събаря в прахта обезсърчаващата максима от сингъла на Ash* "You can`t have it all".

*Ash е ирландска рок банда, а "You can`t have it all" е първият сингъл от албума им "Twilight of the innocents"