Забелязали ли сте, че мъжете и жените избират вещите си по различен начин? Мъжете обикновено търсят измерими качества и параметри, докато дамите държат на емоция и цвят. А младата майка взима решения за покупка по едни критерии, докато тази на две или три деца - по други. Затова и в #URBN.dir.bg се стараем да подготвяме нашите ревюта от поне две гледни точки. Защото вярваме, че само така ще можем да поднесем информацията по-персонализирана, по-приятна и по-релевантна.

НЕГОВАТА гледна точка, дадена от нашия технологичен журналист, може да прочетете тук. Днес обаче ще ви представим НЕЙНОТО смарт тв ревю или защо един умен 8K телевизор от Samsung е удачен избор както за феновете на спорта, така и за киноманите.

Този месец светът е игра. Игра на тронове. Милиони хора седят пред телевизионните си екрани всеки понеделник, чакайки да разберат колко ще устои любовта на Джон Сноу и Денерис, и кои любими герои ще паднат първи в битката с белите бродници.

Свикнали сме да смятаме, че през топлия сезон забавлението се изнася извън домовете на хората и се материализира в парковете и градинките, но това беше преди телевизията да измести киното като качествено изкуство, способно да интригува и да приковава човек към дивана му, без това да води до затъпяване (както се случваше едно време, когато думата "сериал" се свързваше предимно с драмите на фамилията Форестър от "Дързост и красота").

Телевизията мина през своите кризи, чиято еманация беше гордостта да нямаш телевизор вкъщи... все едно това рязко те прави интелигентен, ерудиран и интересен човек. Днес тази хвалба вече не е актуална и добрият телевизор у дома е портал към света, който едновременно ни приобщава към другите (както в случая с "Игра на тронове", когато в една компания от пет човека задължително ще намерите поне един, с когото да дискутирате случилото се в последния епизод), и ни въвлича в света на филмовото изкуство, откъсвайки ни от ежедневието.

Телевизионните канали вече не са само Канал 1 и Ефир 2, торентите все още са достъпни за ползване, а платформи като Amazon, Netflix и HBO GO дават достъп на потребителите си до огромна база добри филми и сериали. И докато новинарските емисии не изискват задължително съвършен образ и качество на звука, то да гледаш как леденият дракон помита Уинтърфел на кофти екран е престъпление срещу личността.

Снимка: HBO

Един от представителите на телевизорите, достойни за най-епичните филмови творби, е новият 85" QLED 8K Smart TV Q900R или по-просто казано: 8К телевизорът на Samsung. Говорим за съвсем ново измерение на качество на картината със супервисока резолюция, която почти буквално ни пренася в случващото се на екрана.

Но какво точно е 8K? Това е свръхвисока резолюция, 4 пъти по-голяма от 4K UHD и 16 пъти по-голяма от FHD. С повече от 33 милиона пиксела, Samsung QLED 8K Q900R дава зрително изживяване без пиксели и помага да влезем в обувките на Карън Бликсен по време на супереротичната сцена, в която Робърт Редфорд й мие косата (в случай че решите да гледате отново "Извън Африка").

8K резолюцията вече не е нещо, което впечатлява само мъжете, а и не е важна само когато става дума за гледане на мачове. Жените всъщност също ценят добрата картина и макар често да не са толкова технологично заинтересувани, те безспорно могат да отличат мъгливия образ, който скапва изживяването, от дълбочината и перфектността на детайлите, които новият Samsung дава.

Samsung QLED 8K Q900R осигурява желаната яснотата на по-голям екран, без видими пиксели, независимо колко близо сме до телевизора. В този смисъл помещението, в което го поставим, не бива да е задължително 200 кв.м хол. Телевизорът се предлага с 65,75 и 85 инча, като всеки може да прецени коя големина е най-удобна за него, но едно е сигурно: няма такова нещо като "твърде голям" телевизор. Новите екрани се адаптират към пространството и не дразнят окото.

Нещо повече: тези телевизори са умни. Със сигурност по-умни от половината ви приятели във Фейсбук. Благодарение на много специална технология, телевизорът може да превърне съдържание с ниска резолюция в почти 8K качество на картината. В превод: ако сте дигитализирали видеокасетите от детството си, на които се вижда как свирите на пиано в първи клас или подскачате върху спалнята на родителите си на 3-годишна възраст, неизбежно лошото качество бива значително подобрено.

Това е прекрасно и за хора, които обичат да гледат стари филми. Ако "Казабланка" е сред любимите ви заглавия, с QLED 8K ще може за първи път да видите истинските лица на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман. Копнеете да прекарате една пролетна вечер сами, в компанията на срамно количество шоколад и "Отнесени от вихъра"? Супер, защото екранът на новия Samsung ще ви даде нов, по-ясен поглед върху любовта на Скарлет О"Хара и Рет Бътлър.

Снимка: Samsung Bulgaria

Samsung oптимизира звука, съответства на нивото на яркост в стаята и дори може да бъде управляван с гласови команди. Оттам следва една неподозирана опасност: умният телевизор може спокойно да се превърне в новата "котка" за жените и да изличи необходимостта от мъж вкъщи. Е, поне за малко и донякъде. Но може да си говорите с него, без да спорите за несъществени неща и битовизми, което със сигурност го прави по-желан събеседник от доста хора.

Изкуственият интелект, интегриран в машината, подобрява качеството на съдържанието, намалява шума и подсилва ефектите. Не пренебрегвайте оптимизирането на звука: той е 50% от изживяването. Дори съвършена картина не може да създаде усещане за реалистичност, ако не е допълнена от звук, който ви обгражда и изолира всички паразитни звуци наоколо (бучене на пералня, виене на абсорбатор, мрънкане на съпруг, бебешки рев, кучешки лай, котешко мяукане пр.)

Някои хора се притесняват, че телевизорите загрозяват интериора и не пасват на обзавеждането, но тук инженерите са решили проблема с т.нар. Аmbient Мode. Samsung QLED 8K Q900R позволява съчетаване на цвета на фона на телевизора със стената. Има различни варианти за избор на декорации, като може да изберете най-адекватния спрямо дома си и да се сдобиете със суперстилна мебел, която отвъд функциите си, придава модерно и шикозно излъчване на помещението, в което се намира. Дизайнът е минималистичен, с изчистен черен гръб и лице, което се променя по ваш вкус (ако се върнем на "Игра на тронове", ви позволява да си избирате лице, както прави Аря Старк).

Още нещо, което засяга визията: в тези телевизори всичко, включително захранващият кабел, може да се управлява от един почти невидим кабел. Новата невидима връзка позволява устройствата да стоят извън полезрението ни, когато са свързани с One Connect Box.

Oще няколко технологични украшения, на които си струва да обърнем внимание:

100% обем на цветовете, което ще рече точни и по-богати цветове при всякаква светлина. Direct Full Array Elite, който акцентира дори и на най-дребните детайли, като контролира директно всеки отделен светлинен елемент. Т.е. прави значително по-видими тъмните и светлите сцени.

Разбира се, HDR технология. С 8K тя е нещо различно: дава такива нюанси и детайли на картината, че човек може да забележи подробности, на които никога преди това не би обърнал внимание. Особено важни при гледането на детективски и криминални филми и сериали (например: "Истински детектив"). Ако героят на Махершала Али можеше да вижда с HDR, вероятно щеше по-бързо да стигне до отговора на загадката.

Снимка: Samsung Bulgaria

Smart Things: превръща телевизора в сборна точка на домашните смарт устройства. Amazon Alexa, Nest Thermostat, Belkin Wemo Mini Smart Plug...може да наблюдавате и управлявате смарт дома си през телевизора, без да цъкате като обезумели няколко устройства.

Мобилна настройка: включване на телевизора от мобилния телефон. Баба ви ще се чуди как така през телефона, по който се говори, й пускате "Шест сестри" в 15 ч.

One Remote Control: едно единствено дистанционно, което управлява всички устройства, които му закачите. One ring to rule them all*. В случая: One Remote Control.

Steam Link за геймърите. Тук трябва да признаем, че геймингът е по-скоро мъжко занимание, наистина. Но знаем, че и сред жените има фенове, които са способни да играят по цяла нощ. И все пак, ако имате мъж, син, племенник, баща, чичо или изобщо мъжки екземпляри, които се подвизават в дома ви, ще бъдат в еуфория, заедно с вас. Игрите с този телевизор са с висококачествен графики и скорост, а въпросното приложение Steam Link позволява човек да си ги пуска без необходимост от отделен сет топ бокс.

В заключение ще кажем, че подобно на много други неща, телевизорите не са каквото бяха. И в този случай със сигурност е за добро. Ако не харесвате света на 21 век с неговите социални мрежи, безумно скачащи напред технологии и устройства, които са по-умни от вас, винаги може да редуцирате присъствието им. Човекът все още владее технологиите. Но ако искате да сте по-смарт от тях, използвайте ги, доверете им се и извлечете наслада от тях.

Samsung QLED 8K Q900R раздава от нея в изобилие и не се страхува да го прави.

*Цитат от "Властелинът на пръстените" на Дж. Р.Р. Толкин