Как е важно да дишаме?
Обикновено ние не използваме пълния капацитет на белите си дробове. Човешкият организъм се изчиства основно чрез дишането. Тялото има и други начини за пречистване – изпотяване, урина, но основният начин е чрез издишането. 60-70% от токсините на тялото го напускат чрез издишането. При тези, които не дишат правилно, всички токсини се акумулират в тялото. И един ден избухват. Тогава ние наричаме това с различи имена – рак, астма..., а много от тези заболявания могат да се предодвратят чрез правилно дишане.

Защо съвременният западен човек не диша правилно?
Една от причините е алчността, принципът: „Искам повече!” Много хора не са доволни от своя живот. Те искат повече, и повече, и повече. Нуждаят се от пари, нуждаят се от слава, но трябва да гледат и по-надълбоко в живота си. Животът е по-важен от всички тези неща. Напрежението и нетърпението да имат всичко веднага ги отдалечава от техния център, от истинското им предназначение. Не дишат правилно, не се грижат за своето тяло. Понякога съвременните хора, увлечени в своите мисли и ненужното съревнование с другите хора, дори забравят да дишат. Или дишат много бързо. А ако не дишат правилно, се акумулират токсини.

Как трябва да се диша, за да се постигне спокойствие?
Ако имаш много тревоги, направи 10-15 дълбоки дишания и мигновено ще почувстваш спокойствие. Това ще ти помогне, на момента, за да проясниш съзнанието си.

Как обаче това може да стане естественото ти дишане?
Трябва да се научиш. Както се учиш да свириш на китара например. Когато можеш да свириш на китара, това не ти представлява усилие. Става част от твоя живот. По същия начин трябва да се научиш да дишаш правилно.

Как дишането помага за медитацията?

Като едно превозно средство. Когато си в колата си към вкъщи, тя те води до входната врата на дома. След това какво трябва да направиш – да излезеш от колата и да се отпуснеш вкъщи. По същия начин йога, пранаяма, дихателните упражнения те отвеждат до това място. След това попадаш в мястото на дълбок покой, в който влизаш в контакт със себе си и с висшата сила на живота. И тогава можеш да действаш вече. Повечето хора нямат необходимата енергия в своя живот. Те правят едно и също нещо отново и отново. Нямат яснота в живота си и не знаят как да продължат.

А когато вече си се разболял, можеш ли да се излекуваш чрез дишане?
Първо трябва да осъзнаем колко много сила има в нас. Моите мисли са много силни, моите думи са много мощни, трябва да осъзнаем това нещо. Тези, които са го осъзнали, те могат да постигнат всичко на този свят.

Какво освен дишането трябва да бъде чисто и правилно?
Всичко започва от храната. Животът. От къде сме се родили? Как сме получили това тяло? От майка си, баща си, а те откъде са започнали – от храна. Трябва да се храним през целия си живот. Какво ще стане в края на живота ти? Това тяло ще стане храна за другите. Не само храната е важна, а как се храниш, дори компанията, с която сядаш на масата. В Индия, когато се храним, ние пеем, молим се, на тези, които са ни сервирали храната, ние изразяваме благодарността си, изразяваме благодарността си към земеделците. Тази храна трябва да се превърне в знание, не само да остане в това тяло. Прана (енергия) може да се усвоява от дишането, храненето и знанието, мъдростта.

Напоследък обаче като че ли е по-важно дали храна ще ни направи слаби или дебели, а не каква енергия ще ни даде.
Хубаво е все пак да се обръща внимание на това да си слаби и да имаш добре оформено тяло, защото ако си много пълен, това ще повлияе на твоята подвижност и ще те направи по-летаргичен. Но не можеш да ограничиш живота си само до твоето тяло. Трябва да преминеш отвъд тялото, защото това тяло така или иначе ще те остави след 60-70 години. Твоето съществуване е повече, след това продължава. Тялото е просто като едно превозно средство.

Разбирам, че е много важно да се храним с благодарност. Важно ли е и да дишаме с благодарност?
Всички неща трябва да се правят с благодарност. Откъде си получил това знание, откъде си получил тази храна? Толкова хора правят добри неща за теб. Те нищо не очакват от теб. Когато започнеш да се чувстваш благодарен за всичко, качеството на твоя живот ще се подобри. Твоите действия ще бъдат по съвършени. Тогава животът става по-празничен.

Много хора не знаят защо живеят на тази планета и си пропиляват живота. Погледнете света. Повечето хора воюват, карат се, обвиняват се един друг. На това му казваме „невежество”. За да се подобри качеството на живота е важна хигиената. За здраво тяло трябва да практикуваш йога и аюрведичната медицина, лечение, свързано с билките. Това ще даде повече на тялото. И трябва да по погрижиш за чистотата на своя интелект. Да получиш повече зрялост на своя интелект. Да се погрижиш за думите. Трябва да пееш песни със смисъл. Човек трябва да пречисти и парите си. Затова трябва да прави дарения. Твоите действия трябва да са чисти. Затова човек трябва да служи, да прави нещо за другите хора. Това са начините да подобри качеството на своя живот.

"Изкуството на дишането" със Свами Джотирмая е интензивен 3-дневен семинар, който ни дава практически средства за освобождаване от стреса и постигане на повече удовлетвореност и щастие в живота.
Курсът "Изкуството на дишането" ще се проведе в зала 7 на НДК на 6 - 8 април, 2012 г.