Мъжете и жените, които многократно използват споменатото местоимение в общуването, имат тенденция да се чувстват по-нископоставени в сравнение със своя събеседник. Обикновено употребата на "аз" прикрива физическо или психологическо страдание, установи екипът на д-р Джеймс Пенебейкър от Тексаския университет.

Специалистите провели няколко различни изследвания, за да установят връзката между честотата на употреба на личните местоимения и рангa в обществото. Досега широкоразпространеното схващане беше, че колкото по-често наблягаме на "аз"-а, толкова по-високо е и общественото ни положение.

"Тази наложила се представа се оказа абсолютно погрешна
. Високопоставените хора имат склонност да гледат на света от високо, докато за тези, които са се изкачили по-ниско в социалната стълбица, най-близкият хоризонт е собствената им персона", изтъкна д-р Пенебейкър.

В един от експериментите доброволците били разпределени в групи по четирима и трябвало да работят като отбор. Един от тях бил посочен за лидер. Водачите на групите използвали в разговорите си личното местоимение "аз" с честота 4,5 процента, а "подчинените" - с честота 5,6 на сто. В друг от тестовете били анализирани имейлите, разменени между военни. След анализ на текстовете станало видно, че тези с по-високи чинове използвали по-рядко местоимението "аз" в електронната поща от нискостоящите. Д-р Пенебейкър установил също, че жените по-често си служат с "аз" от мъжете. Същото важи за децата и за хората, изпаднали в депресия или изпитващи чувство за тревожност.