Освен намаляването на калориите, учени формулираха още няколко прости начина за намаляване на мазнината около коремните органи.

Ежедневният прием на разтворими фибри и пълнозърнести храни, наред с намаляването на калориите, е най-лесният начин за стопяване на коремната мазнина. Тя се трупа най-лесно, но и най-бързо се стопява, успокоиха учените. Промяната на храната е по-ефективна от упражненията.

Ако на ден поемаме по 10 грама разтворими фибри пет години, можем да намалим мазнината около вътрешните органи със средно 3,7%, установиха учени от Баптисткия медицински център в Уейк форест, Северна Каролина.

Разтворимите фибри се съдържат в храни като овесени трици, ечемик, ядки и семена, грах и други варива, припомнят от БТА. Те образуват гелообразна каша в стомаха, която създава чувство на ситост и спомага за намаляване на холестерола, от който се образува и коремната мазнина.

Резултатите от друго научно изследване показаха, че при спазване на нискокалорична диета с пълнозърнести храни също се намалява коремната мазнина. Пример за пълнозърнести храни са овесени ядки, кафяв ориз и киноа.

Намаляването на порциите също е по-ефективен начин за избавяне от коремните тлъстини, отколкото упражненията на коремните мускули. Въпреки това ежедневните тренировки също са полезни.

Натрупването на мазнини около вътрешните органи е характерно както за дебелите, така и за слабите хора.

Диетолозите напомниха, че ненаситените мазнини са полезни, а наситените - вредни. Ето защо мазнините, поети чрез консумация на зехтин, ядки и авокадо не повишават нивото на холестерола, за разлика от поетите чрез месо, яйца, свинска мас и масло.