В България всяка година все повече хора се запалват по йога, смята организаторът на Международния йога фестивал Udaya Live Ярив Лернер. Тазгодишното издание ще се състои между 14 и 19 август край Правец и представлява 5-дневен йога ритрийт с класове на открито и музика на живо, каза пред журналисти Ярив Лернер, който е изпълнителен директор на "Ню Бояна". През последните 4 години Лернер е организатор на фестивала, който се провежда в сърцето на Стара планина, край езерото на Правец.

За събитието са поканени повече от 60 активно практикуващи чуждестранни йога преподаватели и музиканти. Тази година ще присъстват и повече български учители. Гостите ще могат сами да съставят своя график с активности. Вечерно време ще има музика на живо, която ще звучи от специално построената плаваща сцена в езерото и в пиано бара на хотела. Целта е да се осигури комфорт, разнообразни практики, позитивна среда и добро настроение.

От своето начало фестивалът Udaya Live е тематичен и тази година ще завърши цикълът от четирите елемента на живота. Четвъртото издание е посветено на елемента "въздух".

"Той представлява менталната/духовната страна на йога, и затова решихме да включим повече медитация и дихателни практики в програмата, защото те имат и най-силен трансформиращ ефект върху личността на човек", обяснява Лернер.

Снимка: Instagram

Друго интересно за новото издание на Udaya Live е и партньорството им с българското йога списание "OM Yoga & Lifestyle", което е най-популярното издание в света за йога като начин на живот и е на българския пазар отскоро.

"При организирането на Udaya Live една от основните ни грижи е и опазването на природата в околността. Във всичко, което правим, се водим от максимата "Да оставим мястото, на което сме били в по-добро състоянието от това, в което сме го заварили", казва Лернер.

Съорганизатор на фестивала е "Ню Бояна". Ярив Лернер е горд с това, че е успял да привлече едни от най-известните актьори, режисьори и продуценти от световната сцена у нас и в последните години и "Ню Бояна" се е превърнало в едно от водещите филмови и пост-продукционни студия в Европа.

Снимка: Facebook

Лернер е роден в Израел и от съвсем млад влиза във филмовата индустрия. Имал е успешна кариера като професионален волейболист и треньор и практикува йога от 18-годишен. Той е основател на компанията Udaya Entertainment, фокусирана върху промотирането на здравословен начин на живот, както и продуцент на концептуални филми за йога, медитация и благополучие. Като по-млад се записал в училище за бойни изкуства и там е била първата му среща с йога. Впоследствие станал професионален волейболист.

По думите му редовната практика развива способността на човек да забави темпото, да се погледне отстрани за момент и да потърси обективно мнение за собствената си личност и заобикалящата го среда.

"Самият аз практикувам йога от 18-годишен, но винаги със съзнанието, че съм в началото и има още много какво да науча. Ежедневните йога практики помагат на ума да се укроти, да се концентрира върху значимите неща и да премахне стреса. Това ни осигурява много по-добро качество на живот и ни помага да бъдем по-добри и хармонични хора. Йога е вдъхновение за щастлив живот", споделя Лернер.