Когато косата е мокра, трябва да се внимава с нея, тъй като тогава се накъсва по-лесно и тя става по-податлива на увреждане. Причината е, че протеините, които изграждат всяка нишка (кератин), образуват по-слаби водородни връзки при мократа коса. Затова е важно да се откажете от някои вредни навици, които могат да нанесат трайни щети на косата ви:

1. Не сресвате косата си преди да я намокрите

Снимка: iStock by Getty Images

Ако косата ви се заплита и често пада значително количество косми при разресване, винаги я сресвайте преди да влезете в банята. Това ще намали вероятността от накъсване и падане на излишна коса заради заплитане.

2. Използвате четка върху мокра коса

Снимка: iStock by Getty Images

Това е голяма грешка. Когато измиете косата си, първо я изсушете, а след това прибягвайте до четката. Използването ѝ при мокра коса води до накъсване. Когато изсушите косата, може да нанесете продукт за предпазване при термична обработка, ако използвате такъв, и да срешите внимателно косата. След това взимате четка и правите сешоар или изправяте с пресата.

3. Решите се твърде агресивно

Снимка: iStock by Getty Images

Не използвайте сила, когато сресвате косата си. Ако имате заплетени краища или не можете да се разрешите, нанесете продукт за по-лесно разресване и започвайте да решите от краищата, като държите горната част на косата, за да не пада ненужно количество коса.

4. Триете косата си с кърпа

Снимка: iStock by Getty Images

Триенете на мократа коса с кърпа е много вредно за нея. Вместо това, опитайте просто леко да попиете с кърпата, но не и да използвате сила. Това отново ще доведе до накъсване на косата и нейното увреждане.

Останалите вредни навици, които трайно увреждат косата ви, можете да видите в OSHTE.BG