В книгата си The Archetype Diet, диетоложката от колумбийския университет и поведенческата терапевтка Дана Джеймс описва формулата, която прави нашето тегло такова, каквото е. Тя се грижи и за фигурата на актрисата Марго Роби.

Вижте снимки на Марго Роби >>

"Емоционална" ли е нашата фигура или е "хормонална", а може би "бахална"?

Оказва се, че уравнението за сваляне на тегло е: хранене + движение + хормони + възпаленителни процеси + чревна микробиология + сън + лекарства + гени + неизяснени емоции + раздразнение.

Влиянието на всеки елемент е различен за всеки един от нас.

Например, една жена, която работи на нощни смени, ще има повече проблеми със съня, отколкото тази, която получава пълна осемчасова почивка.

Жената, която яде правилно и активно се движи, но не губи тегло по никакъв начин, трябва да вникне в емоциите си - може би неизразени чувства на разочарование или срам от тялото, не ѝ позволяват да раздвижи стрелката на кантара.

Обратното е, за хора, които умеят да контролират напълно емоциите си, дори в критични ситуации. Те не трябва да се надяват, че тялото ще следва ума им. Все пак си заслужава да си прегледат диетата и да правят повече упражнения.

В краен случай, е възможно да се нуждят от анализ на чревната микрофобия за състоянието на микроорганизмите и не трябва да забравяме да се запишем на ендокринолог, преди да вземем решение за сериозна диета.

Източник: Elle