Британски диетолози издадоха ръководство за размера на порциите храна не в грамове или унции, а в шепи и пръсти, за да се борят със затлъстяването.

Здравните власти непрекъснато предупреждават за рисковете от затлъстяването, но повечето хора не осъзнават колко храна поглъщат. Малко са тези, които се замислят за размера на порциите и знаят какви трябва да бъдат те.

Ръководството е създадено от Британската фондация по хранене. То показва нагледно колко трябва да са големи порциите със скорбяла, протеини, млечни храни, плодове, зеленчуци и мазнини според препоръчваните дневни калории за мъже (2500) и жени (2000), съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Печеният картоф например трябва да е голям колкото юмрука. Порция печени пилешки гърди, пържола или сготвено филе сьомга - колкото дланта. Сиренето не трябва да надвишава "два палеца заедно", а суровите макарони и ориз - две единични шепи.

Според насоките на британските здравни власти дневното меню трябва да се състои от една трета плодове и зеленчуци, една трета скорбялни въглехидрати и една трета млечни храни и протеини. Това означава пет или повече порции плодове и зеленчуци, три-четири порции скорбялни въглехидрати като хляб, ориз и макарони, за предпочитане пълнозърнести, и две до три порции протеини и млечни продукти.

Хората обаче имат различна представа за порция, като за мнозина тя е два пъти по-голяма от стандартната. Така за макароните повечето хора приемат, че една порция е 230 гр (324 калории), преди да бъдат сложени сосове и добавки. Мнозина изяждат обаче 350 гр (500 калории). Според новото ръководство снопчето сурови спагети трябва да е широко колкото монета от 2,5 см.

Порцията ядки трябва да е единична шепа. Порцията пюре - 4 супени лъжици. Порция мляко - половин чаша или 125 мл. Порция извара - 3 лъжици.

Натуралният сок може да се приеме за порция плодове, когато количеството е до 150 мл.