Кое е по-доброто - да поемем нагоре по стълбите или да вземем асансьора? Отговорът не е общовалиден, макар повечето от нас да са убедени, че качването по стълби е полезно. Оказва се, че това не важи равнозначно за всички...

Ако имате нужда от отслабване или от раздвижване, защото работата ви предполага да седите през по-голямата част от деня - то със сигурност асансьорът не е за препоръчване. Но има и още нещо, което трябва да знаете, и то е, че качването на стълби не е толкова здравословно, колкото може би си мислите, че е.

Добра мини тренировка

Все пак, да започнем с доброто. А именно - ако искате да се раздвижите и да по тренирате малко мускулите си - стълбите не са никак лош вариант. Когато изкачвате стъпала, използвате мускулите на прасците, бедрата, дупето и дори на долната част на корема (ако поддържате цялото тяло в изправена поза). Заедно с това горите калории, заздравявате сърцето и съдовете.

Подобрява се кръвообращението, а оттам и всички процеси, свързани с циркулация в тялото, се оптимизират. Но ако прекалите с качването по стълби, това занимание може да не се окаже полезно. Защото макар и да е добър вариант в заседналия ни начин на живот, катеренето по стълби е физическа активност, която натоварва силно коленете. Така че внимавайте да не прекалявате с нея.

В разумни дози е отлично фитнес занимание

Внимавайте! Много хора генетично имат деформации на колената, неправилна позиция или недоразвита форма на капачката на коляното, която понякога се измъква от ставата. Освен това износването на хрущяла за хората в по-напреднала възраст е нещо сравнително обичайно. Капачката на коляното е разположена между костта и сухожилието. Тя е покрита с хрущял, който трябва да предпазва сухожилието от триене. Но това триене е много силно, когато се качвате продължително време по стълби.

Кой трябва да е особено внимателен

Ако сте с наднормено тегло, изкачването на стълби допълнително натоварва коляното и увеличава процесите на триене, които увреждат сухожилието. Бременните също не трябва да прекаляват с изкачването и не трябва да бързат по стълбите. При сериозен сърдечен проблем задължително трябва да се консултирате с лекар.

По-безопасно ли е слизането по стълби

Всъщност не. Когато слизате надолу, натоварването е различно, но понякога може да е и по-вредно. Ортопедите препоръчват да не се преодоляват повече от три етажа на един път.

Източник: rozali.com