Случвало ли ви се е да отидете на много дълга ваканция и да сте се чувствали ужасно уморени, когато се върнете на работа? А имало ли е и едни други - много по-кратки ваканции, които са ви зареждали сякаш сте почивали много по-пълноценно?

Има причина за това. Разликата е в това колко моменти сте изживели пълноценно, а не колко време сте имали на разположение. Лятната почивка е времето за създаване на нови познанства, забравяне за ангажиментите, създаване на нови впечатления и много забавления.

В тази статия са събрани едни от най-ценните съвети от психологична гледна точка, за да можете да отпочинете качествено и да се чувствате тонизирани и заредени, както по време на почивката, така и след това. Ако сте съзнателни спрямо начина, по който ви минава времето, ще можете да избирате това, което ви носи позитивни усещания.

  • Плавен преход - докато уговаряте някои от ангажиментите си, които ще имате след връщането ви от почивката си, дайте си поне един работен ден, в който да не сте си уредили важни срещи. Така ще можете да направите плавен баланс между почивка и връщане обратно в работен ритъм. Това със сигурност ще намали стреса от последните дни на вашата почивка и няма да ви се налага да мислите за работа.
  • Локация - старайте се да разнообразявате местата, които посещавате. Това ще ви помогне да се потапяте в новата атмосфера и сетивата ви да са много по-чувствителни към случващото се. Когато човек се занимава с това да изучава нови места, се активира инстинкта му на откривател, което зарежда задълго.
  • Разнообразие, разнообразие, разнообразие - дори да обичате рутината, то предизвикайте себе си! Поръчвайте си за хапване нови неща и не ги повтаряйте. Забравете за стандартната си поръчка и експериментирайте смело! Старайте се и заниманията ви да се различават всеки ден и не изпадайте в рутина.
  • Не мислете за времето - независимо дали са ви останали малко дни за почивка това лято, това не бива да ви кара да мислите, че не можете да си починете истински и да се забавлявате.
  • Офлайн - Не бъдете на разположение 24/7 на вашия телефон и мейл. Оставете служебните задължения за времето, когато ще се върнете обратно на работа. Оставете настрана интернет и социалните мрежи и изживейте почивката си освободени от мисълта, че трябва да споделяте с всичко, което ви се случва.
  • Ментална настройка - освободете се от мислите за графици и изпълняването на куп задачи. Фокусирайте се върху този тих настоящ миг, в който сте легнали на плажа и се взирате в морето. Отделете секунда за това да вдишате и да почувствате красотата на момента, каквото да правите. Гледайте на всеки един ден като на отделна възможност за създаване на спомени и търсене на нови приключения. Създавайте и оценявайте щастливите моменти.
  • Отворете се за запознанства - Независимо дали търсите флирт или нови приятелства, не изпускайте възможността да се запознавате с нови хора. Именно намирането на добра компания може да ви донесе незабравими мигове и много запомнящи се моменти.

Повече за ефективното общуване между половете, четете тук (за жените) и тук (за мъжете)

  • Активирайте тялото - Намирайте време за дълги разходки или преходи в планината. Включете в ежедневието ви плажен тенис, волейбол или какъвто спорт ви е на сърце и е в унисон със средата. Тичайте по плажа или правете йога сутрин, танцувайте по цели нощи. Бъдете активни, нека тялото ви да има възможност да се изразява по всякакъв начин. Това ще ви помогне да поддържате изключително добър тонус, ще сте много по-енергични и с много по-голямо желание ще се включвате във всякакви дейности.
  • Включете всички сетива - колкото повече сетива активирате по време на вашата почивка, толкова по запомнящи моменти ще успявате да създавате. Слушайте, гледайте, вкусвайте, докосвайте и помирисвайте.
  • На тръгване - според психолозите, ние успяваме на запомним следните ситуации от един спомен: 1) най-лоши; 2) най-добри и 3)последните мигове от едно изживяване. За да си тръгнете със страхотно настроение, постарайте се през последния ви ден да правите приятени за вас неща, а не отделяйте цялото си време на стягането на багажа.

*Ина Иванова е организационен психолог и съосновател на "Наука за хората" - компания, която предоставя обучения и консултантски услуги в сферата на ефективното общуване, невербалната комуникация, изграждането на имидж. Работи с действащи политици, популярни личности, мениджъри и предприемачи

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО