Лешниците повишават нивата на микроелементите и витамините при възрастните хора, но за целта трябва да се изяжда голямо количество.

Същото важи и за хората на средна възраст, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Учени от Орегонския университет са работили с 32 доброволци на възраст над 55 години, които са яли по две чаши ядки 16 седмици. Резултатите са показали повишаване на магнезия в кръвта и на витамин Е в урината. В същото време намаляла захарта и "лошият" холестерол.

Много хора имат недостиг на магнезий и витамин Е, особено възрастните. Освен тях лешниците съдържат полезни мазнини, мед и витамин B6.

"Хората не обичат да пият мултивитамини, но лешниците са мултивитамин в естествена форма", каза Марет Трейбър от екипа.