Учени от Портландския университет предупреждават, че редовната консумация на ястия от веригите за бързо хранене може да доведе до тежък сепсис (отравяне на кръвта).

Храна, богата на мазнини и захар и бедна на фибри, която се сервира в споменатите вериги, била предлагана и на опитни мишки. В хода на експериментите било доказано, че при гризачите се увеличили хроничните възпаления и рискът от отравяне на кръвта. Повишила се общата смъртност на опитните мишки в сравнение с хранещите се с нормална храна животни. По думите на специалистите, негативните изменения не били свързани с увеличената телесна маса и със състава на чревния микробиом, съобщава сайтът Медикъл експресм цитиран от БТА.

Причината за увеличената смъртност се оказали неправилното функциониране на имунната система, което излага организма на сепсис, и бързото отказване на органите заради хроничното възпаление. Били открити и специфични биомаркери, които могат да бъдат използвани за регистрирането на висок риск от отравяне на кръвта.