Хората могат да намалят риска да развият деменция с физическа активност и като избягват тютюнопушенето, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

В първите си насоки за предотвратяване на деменцията и борбата с нея СЗО препоръчва също здравословна храна и избягване на алкохола. Лечението на високото кръвно налягане, високия холестерол и диабета също намаляват рисковете от когнитивно влошаване.

Витамините и хранителните добавки не помагат и могат дори да са вредни във високи дози. Данните когнитивните упражнения или социалната активност да забавят настъпването на деменцията са малко.

Деменцията засяга около 50 милиона души по света. Новите случаи годишно са около 10 милиона, като се очаква до 2050 г. те да се утроят.

Лечение за деменцията няма. Затова предотвратяването й е по-добра стратегия в краткосрочен план. Тъй като много заболявания създават условия за поява на деменция, научните изследвания показват, че една трета от случаите са предотвратими, каза Мария Карило от Асоциацията за борба с болестта на Алцхаймер, която е издала сходни препоръки.