Всяка година около Коледа по телевизията ни заливат с харесвани, но омръзнали ни коледни филми. Всички знаем наизуст "Сам вкъщи" и "Коледата невъзможна", и за пореден път си припомняме коледната серия на "Умирай трудно", в която Брус Уилис избива лошите в една страшна зима.

Ако ще гледаме стари любими киноленти, защо тогава да не се насладим отново на някои от най-големите класики. А може би и да научим интересни факти за тях, които никога не сме знаели. Оказва се, че част от най-емблематичните филмови реплики и сцени са чиста импровизация на актьорите и около тях има много интересни истории. Ако не ви се гледат целите филми или сте планирали други занимания, вижте само тези кадри и разберете какво се крие зад тях.

                              Индиана Джоунс ("Похитителите на изчезналия кивот")

През 1981 г. режисьорът Стивън Спилбърг заснема първата част от култовата си поредица за археолога Индиана Джоунс, която някои представители на мъжкия пол са гледали наистина десетки пъти още от времената на видеокасетките. Героят на Харисън Форд никога не омръзва на истинските фенове, също както и персонажът му в "Междузвездни войни" (за тях по-надолу - б.р.) - Хан Соло.

Може би не всички от тях, камо ли по-младите фенове, обаче знаят подробности за една от ключовите сцени, която остава завинаги в киноисторията. Екипът на лентата снима част от кадрите в Тунис и те изобилстват от араби, маймуни и фурми. По време на разгорещена гонитба сред сергиите на пазар в Кайро (действието се развива в Египет - б.р.) Индиана Джоунс се изправя пред страшен мъжага, който изкусно върти огромен ятаган и заплашва в миг да го посече смъртоносно. Първоначално сценарият предвижда археологът да размаха емблематичния си камшик и да се разиграе няколкоминутна сцена на опасен двубой. В сюблимния момент обаче Инди просто изважда невъзмутимо пистолет и застрелва опонента си (малшанс за актьора с ятагана, който репетирал седмици наред - б.р.).

В този момент Харисън Форд си мисли за тоалетната...

Скрийншот: YouTube/Movieclips

Оказва се, че причината за тази неочаквана промяна е малко деликатна. Докато снима в арабската страна с не особено завидна хигиена, Харисън Форд получава много сериозно стомашно разстройство.

"Страдах от дизентерия и просто не можех да стоя извън моята каравана за повече от 10 минути. Предишната вечер направихме кратка репетиция на сцената и двамата със Стив разбрахме, че ще отнеме 2-3 дни, за да заснемем това, което беше планирано. А това беше последната сцена, което трябваше да снимаме в Тунис, преди да тръгнем към Великобритания. Друга сцена от филма вече включваше битка с срещу 5 лоши момчета, които се опитваха да отвлекат Мариан, така че и без това мислех, че е малко излишно, а и се чудех как да се измъкна от тези 3 дни снимане, предвид състоянието ми. Така че просто предложих на Стивън да застрелям онзи и той каза: "Добре", разказва години по-късно Форд, без да крие своето облекчение от развръзката.

А тя със сигурност прави тази сцена много по-запомняща се, отколкото ако беше останала по сценарий. 

"Аз съм твоят баща". Това със сигурност е една от най-известните филмови реплики на всички времена, ако не и най-известната. Която, кой знае защо, масово се бърка. Много хора, макар и гледали сагата на Джордж Лукас, си мислят, че думите на злодея Дарт Вейдър към Люк Скайуокър са "Люк, аз съм баща ти", а всъщност точният израз е "Не, аз съм баща ти".

По-интересното е обаче тайната около тази реплика, в която са посветени само няколко души и то в продължение на цяла година. Когато Лукас снима ключовата сцена, която преобръща цялата история, е притеснен, че докато филмът излезе на екран, истината ще излезе наяве. Затова той прави хитър ход. Дейвид Праус - актьорът, който играе физически Вейдър (не и гласа му - б.р.), и не знае нищо, казва: "Оби-Уан уби баща ти". Тази реплика после отпада от лентата, а Джеймс Ърл Джоунс, който озвучава ситския лорд, записва репликата, която после зрителите ще чуят. 

Много момчешки сърца са подскачали по време на тази сцена...

Скрийншот: YouTube/https://ew.com

Дори Кари Фишър (принцеса Лея) и Харисън Форд (Хан Соло) не знаят истината.

"Актьорите и екипът за първи път научиха за това, когато видяха готовия филм. Когато го заснехме, репликата на Вейдър беше: "Не знаеш истината, Оби-Уан уби баща ти". Само режисьорът Ървин Кершнер, Джордж Лукас и аз знаехме какво ще бъде дублирано по-късно. Беше агония да пазя тази тайна повече от година", разказа само преди няколко месеца вече 68-годишният Марк Хамил, изиграл Люк Скайуокър.