Актьорът Ейдриън Броуди ще направи своя дебют на сцената в Лондон с пиеса, базирана на истинската история на мъж, несправедливо осъден за убийство. Броуди стана най-младият носител на Оскар (на 29 години), отличен в категорията "Най-добър актьор" за ролята си в "Пианистът" от 2002 година.

Той ще застане отново пред публика като част от пиесата "The Fear of 13" в Donmar Warehouse. Пиесата, написана от Линдзи Ферентино, разказва драматичната история на Ник Ярис, който прекарва 22 години зад решетките. А причината е престъпление, което изобщо не е извършил.

Когато го питат какво го е привлякло в сценичната продукция, Броуди разказва, че написаното просто му е проговорило. Той споделя, че често следва инстинктите си, когато е развълнуван от някой текст. "Обичам театъра и не съм се изявявал на сцената от много години, защото търсих правилната постановка. Тази пиеса е очевидният избор," споделя Броуди, цитиран от ВВС.

"Свикнал съм с работата върху филми, а стилът е много по-различен, така че това е шанс да изляза от зоната си на комфорт и да изследвам нещо ново, което невероятно и интимно. Това е история пропита с истина, която изобличава систематичната несправедливост и апатия чрез надежда и човечност", казва още звездата.

Снимка: Getty Images

Актьорът добави, че обожава Лондон и е щастлив, че има възможността да работи в емблематичния театър. Постановката ще се играе в продължение на 2 месеца, като премиерата е на 4 октомври.

Вижте още снимки на емблематичния актьор >>

Кой е Ник Ярис?

В началото на 80-те години, 20-годишният Ник Ярис се оказва в центъра на драматична и несправедлива правна сага. Той е обвинен в отвличане и опит за убийство на полицай след рутинна проверка в Пенсилвания, докато е зад волана на крадена кола, под влиянието на опиати. Сцената завършва с конфронтация.

Докато чака процеса си обаче, попада на новина, която разказва за изнасилена и убита жена. Хрумва му не особено умната идея да излъже властите, че знае кой е извършителят, за да спечели доверието им и да "натрупа точки". Той посочва за виновен мъж, който смята за мъртъв, но в крайна сметка се оказва жив и невинен, което прави самия Ярис главен заподозрян.

Ник Ярис

Снимка: Getty Images

И така, Ярис е осъден по обвинение в отвличането, изнасилването и убийството на Линда Мей Крейг, през 1982 година, без реално да има твърди доказателства, които да потвърждават участието му в деянието. Прекарва следващите 22 години в затвора. През 2004 г. е освободен, след като нови ДНК тестове доказват, че не е извършил престъплението.

След освобождаването си Ярис написва мемоарите си "Seven Days to Live", които по-късно са преиздадени под заглавието "The Fear of 13". Тези мемоари вдъхновяват и създаването на едноименния документален филм от 2015 г., режисиран от Дейвид Сингтън.