Бившият канадски моден магнат Питър Нигард бе признат за виновен по четири обвинения за сексуални посегателства от съдебен състав в Торонто, съобщи БТА, позовавайки се на "Reuters". 

Нигард, който е на 82 години, се изправи пред Висш съд в Онтарио по пет обвинения за сексуално посегателство и едно обвинение в насилствено задържане - деяния, извършени в периода 80-те години на миналия век до първото десетилетие на 21-ви. Той бе обявен за невинен по едно от обвиненията за сексуално посегателство и за насилствено задържане.

Предприемачът бе арестуван в Уинипег по искане на американските власти през 2020 г. ФБР го разследва за сексуален трафик, рекет и по други обвинения. Преди това десет жени заведоха дело срещу Нигард в Ню Йорк, по-късно към иска се присъединиха и други дами. Те го обвиняват, че подмамва млади бедни жени в имението си на Бахамите с пари и обещания за кариера в модния бизнес. Ищците твърдят, че магнатът е злоупотребявал и с момичета на 14-15 години. Жертвите били дрогирани и насилвани в имението на Бахамите, като преди да отпътуват, им прибирали документите.

Адвокатът му заяви след ареста, че Питър Нигард отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на конспирация, породена от враждата му със съсед милиардер на Бахамските острови. Компанията на магната "Нигард интернешънъл" е създадена в Уинипег като производител на спортни облекла.