Лайънъл Ричи ще бъде почетен за музикалните си постижения. Седемдесет и две годишният певец ще получи наградата "Гершуин" за популярна песен на Библиотеката на Конгреса. Отличието ще му бъде връчено на 9 март във Вашингтон на трибютен концерт с участието на много звезди. Проявата ще бъде излъчена от телевизия PBS малко повече от два месеца по-късно - на 17 май.

"Това е голяма чест. Изключително благодарен съм да получа наградата "Гершуин" за популярна песен. Горд съм, че се присъединявам към предишните й носители, на които се възхищавам и съм фен на тяхната музика", се посочва в изявлението, направено от изпълнителя.

Отличието преди е връчвано на звезди от света на музиката като Стиви Уондър, Пол Маккартни, Уили Нелсън, Смоуки Робинсън, Тони Бенет, Емилио и Глория Естефан, Гарт Брукс.

Лайънъл Ричи е известен с многобройните си хитове, сред които "All Night Long", "Endless Love", "Lady", "Penny Lover", "Truly", "Stuck on You". Той е и съавтор на популярната песен "We Are the World" заедно с Майкъл Джексън.

Преди шеметната си самостоятелна кариера той е сред основателите на фънк и соул групата "Commodores", пожънала успехи през 70-те години на миналия век.

Ричи е носител на редица други отличия, сред които четири награди "Грами" и "Оскар", припомня БТА. През 2016 г. е обявен за Личност на годината от фондацията "Мюзикеърс", а година по-късно е сред призьорите на Центъра "Кенеди".

Getty Images/Guliver Photos