Отговорничката за оръжията на снимачната площадка на уестърна "Ръжда" поиска ново дело и да бъде освободена от затвора "в очакване на по-нататъшни действия", предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА. 

В началото на месеца Хана Гутиерес-Рийд бе призната за виновна по обвиненията в непредумишлено убийство от съд в Санта Фе, щата Ню Мексико, след фаталното прострелване на операторката Халина Хъчинс на снимачната площадка на филма през октомври 2021 г.

"Г-жа Гутиерес-Рийд поиска от съда да отмени решението си да я признае за виновна, както и да постанови ново съдебно дело", казват адвокатите Джейсън Боулс и Моника Барерас в депозираната молба. "Освен това тя моли да бъде пусната на свобода до приключване на по-нататъшното производство".

Съдебните документи вероятно са подадени в същия ден, в който адвокатите на Алек Болдуин подадоха молба за отхвърляне на обвинението за непредумишлено убийство срещу актьора във връзка със същата стрелбата по време на снимките на "Ръжда" през 2021 г. Според неговата защита прокурорите са "нарушили почти всички правила от учебниците" с обвинителния акт. Сред твърденията е, че са представили случая "несправедливо" пред съдебните заседатели. Обвиненията срещу Болдуин бяха отправени отново през януари, съдебното дело е насрочено за месец юли.

Иначе произнасянето на присъдата срещу Гутиерес-Рийд е насрочено за 15 април. За обвинението, по което е призната за виновна, е предвидено максимално наказание от 18 месеца лишаване от свобода и глоба от 5000 долара.