Нашето семейство обича декември. И то много! С него идва коледната украса, трапезата, подаръците и.. О, какво детско щастие - зимната ваканция. Време, което да прекараме с децата си в смях и безгрижни игри, когато няма училище и всички се забавляваме заедно.

Няма какво да се лъжем, зимната ваканция изглежда така основно само по филмите. В действителност, често ми се е случвало да се питам какво да ги правя тези деца, защото дори и 1 час да им остане свободен, те подивяват и се опитват да унищожат къщата до основи с упоритостта на малки термити. Всеки родител знае, че да затвориш едно дете в апартамент за по-дълго време е равносилно на това да затвориш торнадо в същия този апартамент. В моя случай - умножете го по 3. С времето открих, че колкото повече време децата са заети с различни игри и занимания, толкова по-мирно и кротко протича ежедневието ни. Иначе казано - бели се вършат, когато няма какво да се прави и поредната щуротия е напът да се избистри. Проблемът е, че идеите свършват бързо. Затова смятам, че е добре да обменяме опит и ще се радвам в коментарите да споделите вашите любими занимания с деца през зимната ваканция.

Снимка: Александър Кацев

Ето и нашата класация:

Час по изкуства

Моите деца обожават да рисуват и да творят. Затова преди всяка ваканция се запасявам с достатъчно книжки за оцветяване, гланцови блокчета и пластелин. Първо обезопасявам пространството, тъй като у нас всичко е в светли цветове (сигурно съм изгубила ума си, когато сме избирали цветовете за интериора). След това им връчвам гордо книжките за рисуване и задължително миещи се флумастери, а ако имам късмет, може и да успея междувременно да подредя и изчистя преди децата да са загубили интерес към рисуването.

Снимка: Павлин Даскалов

Не се затваряйте вкъщи

Снимка: личен архив

В България имаме късмета да има доста сняг и моите деца, както всички други, му се радват изключително много. Старая се винаги, когато времето позволява, с децата да сме навън. Обожаваме да ходим до Алеко. Винаги взимаме лифта от Симеоново, защото само по себе си това е едно приключение за децата. След това се пързаляме на воля с шейните. Разбира се, напълно подходящи са и детските ски лагери, както и други организирани снежни занимания. Миналата година Алекс и класът му ходиха на кънки на лед. Той беше много ентусиазиран. Аз, от друга страна, по-лош кънкьор дотогава не бях виждала. Е, поне доста се посмях за негова сметка.

Хубаво е да се подрежда. От време на време

Подреждането у дома със сигурност не държи първо място за най-забавно занимание в класацията на моите деца, но определено е номер 1 в моята лична. Какво по-забавно за една майка от това да гледа как децата й с отегчена физиономия сами подреждат хоаса, който са сътворили, надявайки се тайно, че мама и този път ще ги спаси. Започнах да въвеждам правилото "Кой каквото е направил, сам ще си го оправи" и процентът на бели рязко спадна. Една чудесна възможност за децата да се научат и на основни домакински задължения, като подреждането на масата за вечеря, вдигането на чиниите и други подобни дреболии.

Филмов маратон

Снимка: Shutterstock

Каква Коледа ще бъде ако не гледаме "Сам вкъщи 1, 2, 3, 4, 5, 6..."? Както знаете много добре, всяка себеуважаваща се телевизия пуска любимия на малки и големи филм задължително поне 2-3 пъти през декември. И въпреки че се шегувам с това, трябва да си призная, че харесвам този филм. Даже го обичам. Той е още едно от коледните клишета, които ме карат да обожавам това време от годината. Всяка ваканция вкъщи си организираме филмов маратон. Зареждаме много коледни филми, огромно количество пуканки и сме готови. Предварително правим списък с подходящи тематични заглавия за деца и определяме дата за коледния маратон. Така децата го очакват с още по-голямо нетърпение. Опъваме надуваем матрак или дебело одеяло пред телевизора, много възглавници, различни лакомства и приятното прекарване е гарантирано. По някое време слагам бебето да спи в кошарата, а ние четиримата продължаваме да гледаме филми, докато не заспим. Идеалната киновечер за цялото семейство.

Нека да помогнем

Ваканцията е отлична възможност да разчистим заедно ненужните играчки и дрехи, които да дадем на някой, който има нужда от тях и истински ще им се зарадва. Често с момичетата си организираме "домашно" модно ревю. Правим си прически и грим, пускаме музика и се пренасяме на модния подиум. Така разчистваме по забавен начин всички дрехи, които не им стават, и децата могат да ги дарят на свои връстници, на които ще са от полза. Също така можете да проверите какви благотворителни инициативи се организират в района, а през декември те са много и можете да се включите заедно с децата си. Така можете да им дадете добър пример и да ги научите да са милосърдни и в помощ на останалите. Разбира се, добре е да съобразите естеството на инициативата с възрастта на вашите деца.

Снимка: Shutterstock

Каквито и забаления да изберете за тази ваканция, най-важното е да се отдадете на магията на коледните празници! Наслаждавайте се на всеки свободен снежен момент, защото това е най-хубавото време на година - пълно с домашен уют и аромат на коледни сладки. Ще се видим отново в понеделник, когато ще ви покажа как Нова година става изключително забавна с деца вкъщи. До скоро!