Надяваме се, че холивудските звезди вече са приготвили най-красивите си тоалети и са в добро настроение за най-голямото и най-значимото събитие на годината - връчването на наградите "Оскар".

92-рата церемония по раздаване на отличията на Академията ще се проведе на 9 февруари 2020 г. в "Долби Тиътър" в Лос Анджелис. Номинациите бяха обявени на 13 януари 2020 г., като за втори пореден път, церемонията ще се проведе без водещ.

През последните няколко седмици акцентирахме върху най-вероятните победители в категориите за "Най-добър актьор в главна мъжка роля", "Най-добра актриса в главна женска роля", "Най-добър режисьор", а сега е време да обърнем поглед и към самите произведения, които ще се борят в категорията за "Най-добър филм". Тази година заглавията, които за заслужили номинация са цели девет:

"Пълно ускорение", "Ирландецът", "Джоджо Заека", "Жокера", "Малки жени", "Брачна история", "1917", "Имало едно време в Холивуд" и "Паразит".

кадър от филма "Джоджо Заека"

Снимка: IMDB

"Джоджо Заека" е остроумна сатира, отличена с шест номинации за "Оскар", една от които е и за най-добър филм. Произведението на сценариста и режисьор Тайка Уайтити поразително развенчава фашисткото мислене и породеното от него насилие. Германия по време на Втората световна война. Джоджо Белцер е дете, изпреварило възрастта си. Неловко сред връстниците си, но горд член на Хитлерюгенд, Джоджо прекарва повечето от времето си със своя въображаем приятел Адолф - пухкава, енергична и бъбрива версия на фюрера. Дотук добре, но дали е достатъчно това за приза "Най-добър филм"?

Скарлет Йохансон в "Брачна история"

Снимка: Скрийншот Оscar.go.com

"Брачна история" е един съвършен филм на режисьора Ноа Баумбах. Съвършен по замисъл и с изпълнението на главните актьори Адам Драйвър и Скарлет Йохансон. Сигурни сме, че всеки семеен човек, който е гледал филма, е минал през всички състояния на духа до края му. Но това няма да е достатъчно да се пребори за най-добър филм. Все пак всяка година се повтаря едно и също твърдение - не е важно само колко добър е филмът, а в каква конкуренция се явява, а конкуренцията тази година е доста силна.

Адам Драйвър в "Брачна история"

Снимка: AP/БТА

"Малки жени" е адаптация по класическия роман на Луиза Мей Олкът, публикуван за първи път през 1868 г. Отчасти автобиографичен и разказва историята на семейството и авторката си в края на Гражданската война на САЩ, както и за трудностите пред това да те приемат за писател, когато си жена. Мнозина казват, че това е изцяло женски филм. Режисьорът му също е жена - Грега Гъруик (съпруга на Ноа Баумбах - режисьор на "Брачна история").

Грега Гъруик със съпруга си Ноа Баумбах

Снимка: AP/БТА

За съжаление, макар да е номиниран, филмът не е сред фаворитите за спечелване на "Оскар". За да не се засегнем "чисто по женски", няма да отдадем това на теорията за пренебрежението към жените в съвременния свят и от страна на Академията, а ще приемем, че е заради силната конкуренция на другите заглавия, които се борят за ценната статуетка тази година.

кадър от филма "Малки жени"

Снимка: Скрийншот Оscar.go.com

"Ирландецът" има цели 10 номинации за наградата на Академията тази година, но слабото му представяне на наградите БАФТА преди седмица, когато филмът на Мартин Скорсезе не спечели нито едно отличие, сякаш попари надеждите на почитателите му да бъде награден като най-добрия филм на "Оскар"-ите.

кадър от филма "Ирландецът"

Снимка: AP/БТА

"Пълно ускорение" - филмът на Джеймс Манголд, в който участват Крисчън Бейл и Мат Деймън, вероятно ще се пребори за награда в някоя от категориите, свързани със специални технически и звукови ефекти, но едва ли ще бъде отличен като най-добрия филм на годината.

Крисчън Бейл и Мат Деймън в "Пълно ускорение"

Снимка: AP/БТА

"Жокера" на режисьора Тод Филпс води убедително по номинации за "Оскар"-ите. Цели 11 на брой. Твърде вероятно е Хоакин Финикс да получи отличието за най-добър актьор тази година. Дали обаче "Жокера" ще бъде обявен за най-добър филм?

Хоакин Финикс и Тод Филипс

Снимка: AP/БТА

Успехът му би бил напълно сигурен, ако не беше още по-убедителната конкуренция и букмейкърите, които предричат "златото" в тази категория на военния филм на Сам Мендес - "1917".

Тази военна драма, освен че е фаворит според залозите, вече се представи много отлично на наградите "Златен глобус", където получи приз за "Най-добър филм-драма", а Сам Мендес бе награден като "Най-добър режисьор". Грабна и отличие от БАФТА за "Най-добър филм", както и още няколко от престижните отличия на Британската филмова академия. Твърде е възможно и колегите на британците от Американската академия за филмово изкуство също да фаворизират "1917".

кадър от филма "1917"

"Имало едно време в Холивуд" - последният филм на Куентин Тарантино вече грабна няколко престижни отличия: "Златен глобус" и награда на БАФТА на Брад Пит за поддържаща роля, "Златен глобус" за най-добър филм и за най-добър сценарий. Що се отнася обаче до "Оскар" за най-добър филм, Академията нищо чудно и тази година да не уважи произведението на Тарантино, връчвайки му приз в категория "Най-добър филм". Твърде очаквано е обаче поне Брад Пит да получи "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля. Може отличията да са повече от едно за "Имало едно време в Холивуд", все пак филмът има 10 номинации за наградите на Академията.

Леонардо ди Каприо в "Имало едно време в Холивуд""

Снимка: AP/БТА

"Паразит" на корейския режисьор Пон Джун Хо напълно изненада и очарова със своята завладяваща, провокативна, искрена история, която получи шест номинации за "Оскар". Досега филмът получи няколко много престижни награди - "Златна палма", "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм, както и награда на БАФТА за "Най-добър и оригинален сценарий". Абсолютно сме сигурни, че "Паразит" ще получи "Оскар" в някоя от шестте категории, в които е номиниран, но дали тя ще бъде за "най-добър филм"?

кадър от филма "Паразит"

Снимка: София Филм Фест