Аделина Банакиева е човек с голямо главно "Ч". Тя е човекът, който се опитва да пребори системата и да обърне мисленето на обществото към социално уязвимите хора.

Жената, която разпродава всичко свое, за да може да плати ток, дърва, памперси и неща от първа необходимост, защото да живееш с пенсия от 130 лв. и 60 лв. за придружител е невъзможно.

Тя е майка на петима синове, обича работата си като озеленител, но освен цялото "добротворство" (както тя самата го нарича), с което се занимава, от 6 години се бори с една от най-тежките диагнози - рака.

"Сигурно, ако отида на консултация при един от лекторите тук (Психиатърката д-р Цветеслава Гълъбова участва в конференцията She's the One на Dir.bg - бел.ред.) в Курило, тя много бързо ще ме затвори, защото много харесвам работата си и почти я зарязах в името на нещо, което ужасно не харесвам - и това са каузите, за които се боря."

Банакиева сподели пред аудиторията, че сигурно това е някаква форма на отклонение, защото не е нормално да правиш нещо, което ужасно мразиш, и да продължаваш, като визира мисията си да помага на майки на пълнолетни деца с увреждания. Аделина сподели, че това е много неблагодарна дейност и е абсолютно невъзможно човек да обхване всички, които имат нужда от помощ.

"Оказва се, че в един момент осъществяваш спекулативна търговска дейност с цел да плащаш на някого тока."

Пред публиката на конференцията тя препоръча всички да се борим съвместно да направим живота на хората с увреждания по-лесен.

"Начинът да придобием някакъв цивилизован вид като държава е да бъдем цивилизовани в отношението си към хората в неравностойно физическо положение, към животните и към децата."

Аделина сподели, че е наясно, че няма да стане в рамките на нашия живот, но поне в рамките на живота на внуците ни е добре да достигнем едно ниво, при което хората с увреждания да не са арестувани. Тя не пропусна да изтъкне, че това не е проблем само на тези хора и никой не е застрахован.

"Опитайте се да не пречите, защото в България адски много хора пречат", призова Банакиева.