Хиляди фенове на Потър крещяха докато звездите на епичния сериал се събираха за прожекцията на "Хари Потър и даровете на смъртта: Част II" , наситеният с екшън финал на един от най-успешните филми за всички времена. Фенове от цял свят нощуваха на лондонския Трафалгар скуеър, някои от тях повече от 6 дни, жадуващи да зърнат за последно звездите на поредицата заедно.

Организаторите съобщиха, че 8 000 души са присъствали на събитието. Въпреки вълнението, някои фенове не можеха да скрият тъгата си, че трябва да кажат сбогом на магьосника Потър.

Ема Уотсън в продължение на часове раздаваше автографи на червения килим и описа участието си в поредицата като "най-добрата част от живота ми". Режисьорът Дейвид Йейтс заяви пред репортери: "Това е фантастичен свят, който наистина ви увлича и искате да видите как всичко това се случва".

Създателката на световния феномен Хари Потър, британската авторка Джоан Роулинг, заяви, че последният филм бележи края на една глава, но също така е и ново начало. "Започнах, защото имах своята история и защото знаех, че обичам да пиша и да чета. Според мен това е най-добрата отправна точка за всяка книга. Не съм започвала със съзнанието за мисия, но нищо не ме е карало да се чувствам по-горда от срещите ми с деца или с техните родители, които ми казват "Моето дете никога не беше чело книги преди Хари Потър", сподели Роулинг.

"Хари Потър не е само един фантастичен филм, той не прилича на нищо правено досега. Това е най-добрият филм, правен някога, не само в рамките на филмовите поредици, това е един брилянтен филм, всички ще видят това днес и аз съм много развълнуван", заяви актьорът Даниел Радклиф, който изигра ролята на малкия магьосник във всички осем филма от поредицата.

Вижте снимки >>