Деси Тенекеджиева е продуцент и режисьор на 19 -те късометражни филма за едни от най-важните културно-исторически обекти в столицата, а оператор е майсторът на камерата - Александър Моллов.

Кратките рекламни филми представляват своебразен информационен гид за богатото историческо минало на града. Целта е те да концентрират вниманието на жителите и гостите на София към някои от вечните й символи. Всеки филм съдържа богат видео и снимков материал с ефекти, анимация и е озвучен от актьора Атанас Сребрев.

Проектът "Спирка Европа: София 2019" се реализира от Фондация "Стоян Камбарев" с финансовата подкрепа на Столична община, по Програма Европа - 2013 г. и във връзка с кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.
 
Продължителното историческо изследване е направено от екип млади историци под ръководството археолога Васил Тенекеджиев - докторант към историческия факултет на Софийски университет„Св. Климент Охридски”. Консултант на проекта е известният историк Атанас Димитров, ръководител на екипа създал 3D възстановката на Антична Сердика.

Окончателният сценарий Деси Тенекеджиева финализира с Румен Цонков, арт директор е Мариета Ценова, а аниматор - Мина Милева.
  
Филмите от „Спирка Европа: София 2019” ще са готови  в края на месец октомври, а официалната им премиера ще бъде на 9-ти ноември.

Документалната филмова поредица е резултат на специфичен подход към историческата информация, като слага акцент на конкретни обекти и чрез тях разкрива част от старата история на Европа с нейните културни, династическите  и политически традиции.

Цел на проекта е да подкрепи кандидатурата на София за културна европейска столица през 2019 година, чрез широка информационна кампания, част от която са тези късометражни рекламни филми.

В София има не 19, а може би повече от 119 важни културно-исторически паметника и селекцията беше изключително трудна. Все пак се спряхме на едни от най- емблематичните, разделени  на няколко групи: археологически старини, храмове и молитвени домове, сгради на политически и културни институции и други, като Орлов и Лъвов мост например. Столицата ни се нуждае от информационен спот върху уникалната си съхранена история, а всяко пътуване назад във времето ни разкрива нови светове, нови факти, всеки един, от които е част от нашата  културна и социална принадлежност. Съдбата на народа ни е белязана от епични битки и славни победи, от военни загуби, последвани от достойното им преодоляване и връщане към съзидателен живот. Такава е и древната и нова история на София” - сподели продуцентът и режисьор на документалната филмова поредица Деси Тенекеджиева.

Вижте снимки >>