Раждането след 33 удължава живота

Жените, които раждат след 33-та си година, живеят по-дълго, показва ново изследване, според което късното раждане забавя процеса на стареене.

Обратно в новината

Коментари - Раждането след 33 удължава живота | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Жените раждат, когато се почувстват готови за това! Всяка възраст има своите предимства и недостатъци. И все пак късното раждане е рисково от медицинска гледна точка. Другото е, че къснородилите жени после по-трудно помагат за отглеждането на внуците си. И все пак на 20, 30, 40 - няма такова значение, стига да има повече бебета и хората да са щастливи :)

не се разжда след 40 заради предразсъдъци и от немотия. Родих дъщеря си на 30 и все си мислех, че съм една от последните около мен с първо раждане. Сега съм в началото на 40-те. Отдавана не живеем в България и ходейки на родителски срещи половината от родителите на съучениците на детето са с 10тина години над моята възраст. Оказва се, че да родиш на 30 е една по-късна възраст само в България.

как се отразява

Най - големият кеф на простите мъже е да внушават комплекси но жените,че са стари и вече не ги бива. Най- смешно е , когато жените след 30 почнат да се разголват и да се обезобразяват с операции, за да докажат, че още стават. Нормалните хора са естествени, подържат се и не се притесняват да родят на 30 или на 40. Децата трябва да се раждат от любов, а не от комплекси, да ги обичаш и да ги възпиташ добре. Всичко останало е схема за размножаване, нито е дом , нито е семейство , нито е любов.

А ако родиш на 78 направо се втъщаш на 20

Аз не мога да повярвам четейки коментарите ви, че в нашия век има хора които водят 35- 40 годишните за стари!Аз съм на 37 г. и мога да родя ако искам още колкото си искам деца!!!

Да не те отчайвам, но в момента в който чукнеш 40 те, всеки гинеколог с "опит" ще тръгне да те убеждава, че вече навлизаш в менопауза или пък ако случайно се противиш да навлезеш в менопауза ще си някакво изключение, тъй като няма как да си на 40 години и да имаш хормонален баланс. За мен беше истински шок, когато един такъв специалист още преди да ме прегледа ми каза, че го лъжа, че имам още редовен цикъл, щото на моята възраст вече това не било нормално - според това, което той знае де. Лошото е, че масата са такива, е, сигурно има и изключения, но са рядкост.

kazhi na doktorat ti da si skasa diplomata. Az sam na 39 i pedi 3 sedmitsa rodih zdravo i chitavo momichentse za parvi pat. I az biah reshila, che niamam chance za dete po estestven nachin i prez tsialoto vreme se pritesniavah, che neshto shte mu ima na bebeto, tochno zaradi vsichki statii i gluposti koito cheta, dokato doktorat mi n mi kaza da spra da cheta gluposti i da zapomnia, che dokato edna zhena ima redovna menstruatsia, chansovete i da ima dete sa vinagi 50/50, bez znachenie dali e na 20 ili na 40.

Би рябвало спешно да си смениш гинеколога! Баба ми и майка ми навлязоха в критичеснка след 55, аз съм на 43 с цикъл, който е по-дормален от всякога.

така е, но това важи за цивилизованите и развити страни. Тук е Булгаристан, за това сме в това положение, защото мисленето ни е такова - примитивно и посредствено и всеки се интересува от живота на другия, кой, кога ще ражда си е избор само на бъдещите родители.

Ей, дирници, защо публикувате неграмотните писания на хора от рода на "Пенсиониран генеколог", а моето мнение не се появява. Пускате и мнения пълни с цинизми. Айде малко се усетете!

...и аз така чух, но се отказах да раждам повече, защото има риск да умрем от глад в България, ако отида в друга държава, скоро, ще го направя...

Ами логично си е - нали звездите затова си бият хормони - да се подмладяват - явно става и с раждане.

до УМНА И СЕКСИ Много сте права за всичко , което казвате. РАждането в недеродно-амалгаматичната фаза (както я наричаме ние специялистите( води все още до следните девиационно-абстрахируеми отклонения в роденото дете/ 1. В пуберитета огромно акне 2. пристрастяване към масово онаниране всеки ден до 6 пъти 3. въз основа на нервното напреженое до ранно побеляване на коса и окосмяване по всички части на човешкото тяло 4. понеже мозъчната кора или епидермиса не е развита това води до забавяне на процеса на а, мислене, б. разсъждение 3. асъзнателно движение на мускулната и бъбречна маса... Изброих най-главните тежнения и достижения в науката от гледна точка на мойта специалност които трябва да имате в предвид и жените и мъжете ако искат да раждат по-късно от необходимия за това срок=.

Верно ли доктре цц:), единственото сигурно за "умна и секси" , че е тъпа като ..научно казано"седалищни части" поздрави

С подобна неграмотност съм сигурна, че нямате завършено дори и средно образУвание, а за човек , който претендира, че е лекар-специалист би трябвало поне да можете да изпишете правилно специалността си...

Не се ли усещате, че това са си чисти бъзици... Някой зевзек се чуди как да се забавлява

Г-Е-неколог

Така е, обаче нали сме си в Булгаристан тогава навремето всичките баби се нахвърлиха върху леля ми "какъв срам е донесла на къщата". Ако ги питаш тях, леля ми е трябвало да абортира... да не се смеят хората. И съм сигурна,че това се случва все още в много семейства.

Е, добре, какъв срам?Нали е родила от законния си съпруг. Даже и за нашите еснафски нрави по онова време ми се струва прекалено?Или е неприлично,з ащото е доказателство, че хората са правили секс и след 40, вместо целомъдрено да се откажат от него след като саси родили децата

Всчички читатели сме одвратени от тази лъжа която четеме тук, всички жени ако са жени а не мухли трябва да раждат на 18 години парвото и на19 второ беби или дите. Такиви глупости че раждането след 45 години е полезно не бях чела до9 сега.... всички дето са родили на 45 мязат на изтрештели низко цивилизовани баби а техните дица ще се срамуват това техното баба ли маика ли е.... всички саученици ще им се подиграват а това води до разклаштане на мозачната система......

Въй колко ти е разклатена и на тебе "мозъчната система", да беше учила в училище поне малко вместо да се чудиш кога да родиш

такава неграмотност може само да е нарочна

Много прости хора има тук - въобще не са зацепили, че някой се бъзика и са му нацъкали минуси

На мен пък не ми е смешно като някой не може да пише грамотно, не ги разбирам тези ''шеги''.

типа си като г..з ,Мила

Ти верно ли можеш да четеш!!!

по-голяма глупост не бях чел! Отлагането на раждането за по-късна възраст прави всичко по-трудно и увеличава рисковете и за майката и за детето. Доказано, че е вредно и в социален аспект за обществото. Не мога да разбера какво е това старание да се наложи мисленето да се ражда след 30. Сами се затриваме като общество!

Аз съм родена на късна възраст от майка ми и баща ми и за пръв път чувам за вредността в социален аспект? Може ли да ми я разясните?

Ето, толкова си се увредила, че чак не го осъзнаваш ;-) Между другото, явно вредоносния момент е за нас българите, които свикнахме по Татово време да чакаме на тати и мама да ни носят и месят та чак до пенсия. А като родят на по 40 докато дойде време да ни носят и хоп, зели че умрели :-)

Моя близка е родила дъщеря си на 39г. и живя над 95 тата си година. Дъщеря и е родила на 19 г., знае за друга статистика, че ако жената роди преди да стане на 20 г не се разболява от рак на гърдата.

Тогава циганите трябва да са най-здравия етнос на планенетата. Както и да е нямало такова нещо като рак на гърдата преди 40-50 години. Щото по това време масово се раждаше под 20.

Как съчинявате такива глупости? Вероятно си мислите, че нещо повторено 20 пъти изведнъж става истина...

Статията е с доста подвеждащ заглавие. Не съм чел други такива анонимни проучвания, но съм чел научни изследвания, при които ясно е казано, че късното ражда е свързано с по-големи рискове както за майката, така из а детето. То води до ускорения генетична ентропия на вида хомо сапиенс или постепенна загуба на информация и функционалност в ДНК с всяко следващо поколение, водещо до намалена жизнеспособност на вида. Което значи че случайните мутациите в яйцеклетката са пропорционални на времето през което е била в жената. Въпреки кодираните в ДНК на клетката механизми за корекция на случайните генетични грешки, те не винаги са 100 % успешни. При телесните клетки в случай че клетъчните механизми не успеят да коригират правилната последователност и интегритета на ДНК, имунната поема щафетата и атакува анормалните клетки. Но при яйцеклетките не е така. Затова жените трябва да раждат по-млади за да е по-жизнеспособно потомството. И най-важното никакви ваксинации ускоряващи генетичната ентропия.

Мисля, че си в грешка. Когато не става дума за наследствени генетични заболявания, яйцеклетките далеч не са така податливи на мутации, както сперматозоидите и ако се замислиш, има логика да е така. Често средата, възрастта и начина на мъжа, водят до такива мутации, че могат да го направят практически стерилен (уточнявам - стерилен не означава импотентен).

Няма нужда да се успокояваме с тактиката на щрауса, а да знаем истината и да имаме възможност за грамотен избор. Кое мислите че прави сперматозоидите по-податливи на мутации от яйцеклетките? Какви са основните причинители на мутации?

Мерси, много мило!

Родих първото на 30 , второто на 40, слава на БОГА и добрите лекари всичко около бременности и раждане - естествено без упойки, беше ок. , обаче все си мисля че по-добре е да се ражда по навреме, може би второто до към 35 е ок. не че ми тежи , но сега съм на 46 със син на 6 , а имам съученички с внуци. Добре, че Годпод ми е отредил да съм младолика и слабичка , та не приличам на тьотка, но не на всеки му се пада, така че моето мнение е , че до 35 - тата година второто е най-добрия вариант. Но това е живота - никога човек не знае какво го чака , едно планираш друго става.

Тия сметки с годините ги оставете за кръчмата. 20, 25, 35, 45. Като сте на 20 35-годишните ви се струват старци, кажете какви ви се струват като стена 40. А какви ви се струват 40 годишните като сте на 50? Никакво значение нямат годините. Важно е как се чувства човек и имали желание да се грижи за деца.

Аман от измишльотини и необосновани обобщения. ВСИЧКО Е ГЕН! ДОКАЗАН ОТ ЖИВОТА ФАКТ!Калпав ли е генът - няма дълголетие, дори да се пренатягаш да живееш здравословно, да раждаш на 50 и т.н. и обратно - як ли е генът - независимо дали пушиш, ядеш мазно и сладко, не спортуваш, дори жената да не е раждала и т.н. - в 99% ще бъдеш дълголетник. Така че....

Май наистина има нещо такова. Леля ми забременя по погрешка на 42-3г. Усетиха се късно и трябваше да роди. Имаше 2 деца преди това и честно казано винаги ми е изглеждала като похабена жена - сбръчкана, суха, без тонус абе по-възрастна за годините си. Когато го роди това дете сякаш спря да старее. Сериозно го казвам. Днес, 16г по-късно тя изглежда точно както в деня на раждането само че с повече бели коси. Явно късните бременности се отразяват добре на жените хормонално. А детето се роди здраво, хубаво будно дете.

Аз родих на 35г. и се чувствах много добре през цялата бременност и родих по естествен начин, даже без упойка.Така,че всичко си зависи от организма и си е индивидуално.Преди да забременея бях 52 кг. сега съм 54.Има жени на 20,които без да са раждали са доста по-пълни,всичко е до гени.

Абсолютно точно казано всичко е ГЕН . Аз също родих на 35 и през цялата бременност и след раждането се чувствах чудесно . Килограмите ми бяха същите , като вашите .....Интересно съвпадение

Аз загубих дете на 31 г., но това, което ми направи впечатление докато бях по лекари и в болницата, покрай всичките приказки, които ми се наприказваха за различните случаи на несполучлива или сполучлива бременност, останах с впечатлението, че дори повечето от несполучливите бременности се случват преди 30-те г. на жената. Това, сериозно ми направи впечатление, не че е правило, но се замислих над тази констатация. Рискове винаги има. Радвайте се на децата и ги възпитавайте в добри хора.

А 80 годишните бащи заплодили млади майки ще станат хилядолетници показва друго изследване.

Аз съм бременна ( естествено зачеване) и съм на 40 г. и 2 м. Много колежки и съседки ме гледат странно. Ще си нося статията да я показвам.

Щом една жена може да забременява, значи може и да ражда, да не ви гледат странно! Допреди по-малко от сто години жените са раждали, докато са във фертилна възраст, има много случаи, когато бабата е кърмила своето дете и внучето си заедно, примерно. Природата си знае работата! Да сте живи и здрави!

Хич да не ти пука, аз също родих второто на 40 г. и съм много щастлива, родих го нормално , без упойка , за около 2 часа. Пожелавам ти го и на тебе, ходи си редовно на прегледите и хич не се впечатлявай от мнението на разни злобари.

Лека бременност и леко раждане! Бъдете живи и здрави и хич да не ви пука от разните прости и ограничени злобари. Родих детето си на 38 години-естествено и без упойка раждане. Сега даже се замислям и за още 1-2. Дано се получи и всичко е нормално, както първия път.

Баси, колко сме прецакани мъжете!

Може да пробваш да забременееш над 33. :-)

Значи апък аз мога да кажа, че ако жената роди след 90-тата си годишна, то значи че наистина, жената е имала и ще има мнооого дълъг живот! Малко половинчата и недомислена ми се струва тая статия, ама здраве да е!

Не трябва да се рекламира късното раждане защото понякога от отлагане във времето жената се оказва ,че е приключила с фертилната възраст и не може да роди дете.

Обърнете внимание - става дума не за късно ПЪРВО раждане, а само за късно раждане. Раждането хормонално подмладява жената и това е известно отдавна.

И да слагате минуси ,фертилна възраст означава жената да отделя годни яйцеклетки за оплождане.Понякога това приключва много по-рано отколкото жените очакват.

Не, не си лекар, това е ясно. Да оставим фертилността настрана - по правило жените навлизат в менопауза около 50-те, изключения има, разбира се. Една потенциална късна бременност крие други рискове, защото в зависимост от начина и хигиената си на живот, човек може да се окаже стерилен в много ранна възраст. С напредване на възрастта от друга страна, често се отключват различни хронични страдания, които могат да се окажат обструкция. И понеже жените често се вълнуват повече на тема репродукция, мъжете обикновено нямат представа, че основните носители на мутации са именно те, а не жените им. Така че ако приемем, че здравословното състояния, не толкова възрастта, на майката има отношение към износването на плода, то възрастта и начина на живот на бащата, по правило се определящи за здравето на детето.

Ако наистина сте лекар...направо не е за вярване, че имате такъв кошмарен изказ и такъв смахнат и неправилен словоред

А при някои жени продължава доста по-дълго, отколкото докторите са назубрили по учебника и си мислят, че всичко знаят.

А не може ли да се направи извода, че жените можещи да забременеят и родят след 35-40 са просто по-годни за дълголетен живот? Иначе става като във вица: Муха с откъснати крила - не чува и затова не излита!

Българите сме много тесногръди, на запад жените масово си раждат след 35-40 и на никой не му прави впечатление. голяма част и по естествен път и изобщо не им пука. Имам познати на 37,38 родиха по естествен и никой лекар не им каза секцио, само защото не са на 20. Променете си мисленето. Дете се ражда, когато си отговорен и зрял родител, а не хлапак. Кеф ти на 20,30,40, важното е да го правиш, защото искаш, а не защото трябва и да не гледаш в чуждата паничка.

Евала!

Не знам дали удължава живота, но уж действа подмладяващо, все пак е добре за хормоните и забавя климакса. Друг е въпроса, че едни жени наистина се разхубавяват след раждане, но на повечето не им се отразява добре, главно на фигурата. Голяма част от родилите жени никога не връщат предишните си форми и красота. А други изглеждат така, както преди. Пак е индивидуално.

То и на 20+ може да не си върнеш килограмите, въпрос на физика, генетика, здравословно състояние и лична култура на хранене и спорт. Според мен по-късната възраст е свързана основно със състоянието на нервната система и то най-вече в периода, когато детето стигне по-трудни периоди, напр. пубертета. Едно е да го преминеш, докато си на 30+, а друго на - 40+. Казвам го от позицията на жена, родила след 33.

Раждането след 33 удължава живота.... на майката и намалява този на детето.

Не намалява... Децата се равждат поумни и интелигентни... Проблемът е, че с напредване на възрастта на родителите се натрупват и болестите и от там се предават на децата...

Не е вярно. Децата на родили по-късно жени са по-умни и интелигентни от останалите не защото майките им са родили късно, а защото по-късно родилите жени обикновено са отложили раждането заради образование и кариера. Т.е. децата са по-умни защото родителите им са по-умни, а не заради времето на раждане. Другата глупост, която сте написала е, че болести настъпили с възрастта се предават на детето. И колкото и минуси да ми слагате фактите са си факти - децата родени от жени в края на фертилитета са с много по-висок риск от малформции, и са предразположени към болести.

Чичо Рашко роди на 48 години най-големото кафяво тюленче като се затвори в нужника за два часа!

Защо беше нужна тази глупост?

КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПРОЯВИ СЪЧУВСТВИЕ КЪМ ЧУЖДОТО СТРАДАНИЕ Е НИСКОКУЛТУРЕН ЧОВЕК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Горко им на децата с такива мами, като вас ...

Горко им на децата с такива тъпи бащи.

Ми Лилито кат ющ не ги е зародила значи ще бъде хилядолетница.

Пълна глупост !!! А пълноценни майки ли са ? Имам позната, която роди на 38 и 40 и "захвърли" децата си на бабите още на 10я ден след раждане. а сега ги води по логопеди, защото в началните класове са си полуолигофренчета неможещи да четат и смятат.

вашата позната е един случаи, и не прави статистиката.

Много добър коментар. На мен и двете ми прабаби са раждали децата си след 30 и съвсем здрави са били.

А 20 г майки не хврърлят децата си на бабите. Само 40 г. го правят. Щот са нагли и нахални и не стига че са си позволили да имат собствен живот и кариера, ами са и родили на 40. За разлика от майките-героини на по 20 които са са се лишили от всичко в името на децата и мъжете си, прекарали са безсънни нощи и на на на на т.н. Нал тъй?

Значи младите майки живи да ги ожалиш, а? Безсънните нощи само те са ги имали, другите си спят като пънове. Абе като ги пишите тези глупости, четете ли си ги после? Нали и на 40 трябва да напуснеш работа, за да родиш, а после не е сигурно дали ще те чакат да се върнеш?

Като си толкова изрядна, защо си толкова злобна към 'твоята позната' (добре, че не ти е приятелка)...

И захвърлянето какво общо има с възрастта, мислех, че е практика в България бабите да ти гледат децата

Това се случва по-често с младите майки, вашата позната е по-скоро изключение. Зрелите майки отделят дори повече време за децата си (е, в общия случай).

леле, пък Синди Крауфорд роди на 33 и 35 и виж какви прекрасни деца има, здрави и красиви, скоро имаше статия за дъщеря й, която е много красиво момиче. Мога да изброявам още много жени,не само звезди, родили в зряла възраст здрави и красиви деца. Така че посочения случай не е статистика наистина, а е изключение. Знаете ли колко млади майки също раждат деца с увреждания, това е генетика и няма общо с възрастта. В предаването на Наталия Симеонова колко често дават случаи за деца, които отключват много редки заболявани на 7-8 годишна възраст. Така че няма гаранция и млада да родиш и здраво дете, след определена възраст може да отключи нещо, защото и двамата родители сте носители на този ген, без да го знаете. Така че Божа работа е това. Да, добре е да се ражда по-млада, но тези неща не стават по план и график. Но едва ли има нормална жена във фертилна възраст, която да има възможност да си роди детенце и да се откаже от това щастие, само защото вече не на 25.

да, за съжаление така, защото жените които раждат в зряла възраст си правят генетични изследвания на плода и ако има нещо абортират, докато младите майки си мислят, че като раждат млади това задължително е равно на здрави деца без увреждания и така осакатяват живота на децата си.

Не говори добре за Вас, макар и родили в по-ранна възраст, да наричате чуждите деца полуолигофренчета. Издава злоба някак си.

Вашата позната и на 25 г. да беше родила пак щеше да хвърли децата си на бабите, просто защото такъв и е манталитета. Много по-често младите майки, имам предвид тези по на 20-21 разчитат на помощ изцяло от баби. не може с такава злоба да се говори към хората, пък и да се правят генерални обобщения.