Фотограф показа истината за красивите снимки

Бразилски фотограф разкри какво се крие зад професионалните приказни кадри, които прави в своите фотосесии.

Обратно в новината

Коментари - Фотограф показа истината за красивите снимки | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хмм... Като гледам има талант, творчески поглед, фантазия ... Дали да не го поканим да снима мис България 2017? Допускам, че може и да откаже защото за нашя обект трудно може да се намери подходящия ъгъл за снимка, от който да не изглежда като Баба Яга, но да опитаме все пак. Вие какво мислите?

В киното пък е много повече добавяне на несъществуващи елементи дори за обикновените сцени.

Обработените оригинали в случая са на ръба на кича

всичко беше смешно, но на снимката с мотора се залях от смят!:-)))))

Не разбрах какво се крие но ми се струва че е Photoshop

Ох, добре че е фотошопа и подобните му app за телефони, за да може и не така красивите, стройни и приятни дами на външен вид, с нарушени пропорции, да предизвикат известна доза внимание у хората, които по улицата едва ли биха им обърнали внимание. С тези функции на телефоните, всяка 2ра дама си е опънала кожата, смалила голямата глава и показала изразителни очи, които иначе са пълна тишина. Има си предимства, не ревете! Фотошопа си е сериозна програма, не само за "оправяне на кадри", с нея се твори.

Живеем в 21 век. Всеки има в джоба си телефон с камера, но...това съвсем не означава, че всеки е ...фотограф! Фотографията е нещо като ...ловът. Пълно е с ловено-рибарски съюзи и организации, но е пълно и с ...бракониери. Няма "лъжа" в снимките. Съвремената техника и уменията на много добър специалист познаваш до съвършенство даден софтуерен продукт за фотографията, наистина може да направи чудеса, дори ако никога през живота си не е хващал фотоапарат и нито веднъж не е натискал копчето за да направи снимка. Само погледнете някои от новите филмови продукции...и си спомнете как беше сниман филма за Хан Аспарух на времето - бяха мобилизирани заради филми цели воени поделения с хора!!! А що се отнася до истинската фотография, то тя е толкова разнообразна като жанрове и полета за изява, че както се казва: За всеки има място под слънцето / не за друго, а защото всеки гледа се скрие на сянка/ ! :-) Все пак връщайки се в миналото е имало хиляди художници, сега може би има милиони - но от старите имена, всеки може да си спомни само няколко имена, а от сегашните...може и нито един да знаете!

За съжаление не е показана точно истината, а е представена още една лъжа. В левите снимки, уж оригинални. Нарочно са влошени, пак с компютърна обработка. Защото не може от левите снимки, уж оригинали, без осветеност, без цветове, без контраст, с никаква обработка не могат да се постигнат показаните вдясно резултати. В облачно време ?? И този фотограф не може ли да избере малко по-удобно място за работа, освен най-мръсните локви, в които да легне ? Статив няма ли, отражатели няма ли ? Моделите втори път ще му застанат ли в блатото, сред тълпа задачи ? И в кадъра да му се мотаят хора - да, може да се махнат, но как да се постигне настроението на модела ? Фотографията е магия, не е техника и ощо по-малко шоу.

Какви отражатели? Уж много ги разбираш нещата, а не можеш да видиш, че си е играл със слайдера в Лайтруума и е изсветлявал и променял цветовете чрез софтуер. И кое е "неудобното" ? Ти знаеш какви са местата в неговия регион ? Ми ако в радиус от 100км е мизерия? Не си мисли, че в останалия свят, разстоянията са като в България, дето палиш колата и след 30мин си нейде из планината.

хахаха, фотографията е на първо място техника: - виж ценичката на Sony Alpha 7R III - професионалните обективи може да са по-скъпи в пъти и от камерите - фото-шоп разбира се има голямо значение и какво и къде се снима, ама вземи ти нокиата с 0.3 мегапиксела да снимаш същото "настроение", па да видиме дали ще има разлика ;)

и разбира се, трудната задача на фотографа да: - нагласи снимачните параметри - нацъка 100 снимки от различни позиции - някоя от тях да е сполучлива - се нарече артист и гений

+ ...за обективите. За фотошопа - не си ли нагласиш всичко, което можеш да си нагласяш по време на снимки - вече за фотография ли говорим?!

cwetence

Не е истина колко глупости сте написал само в 10 реда. Те другите хора вече са го обяснили :)

Като си спомня само какви красиви актриси имаше някога - Софи Лорен, например, или Джина Лолобриджида! Само трябваше да застанат пред камерата, да има нормална светлина и да няма груби пречки, блясъци, дето не им е мястото и разни такива подробности - и ето ти красива снимка с красива дама, без грам силикон, операции, измишльотини, само малко червило и една очна линия ... Истинските им коси бяха красиви и буйни, бюст-мечта, фигура, поза, грация ... А сега хващат каква да е, преправят всичко (гледала съм клипове ...) - и получават дълги крака без целулит, плосък корем, че чак вдлъбнат, голям бюст, гладка кожа, пропорции на лицето и тялото ... пълен фалш! Но този човек е майстор, не мога да отрека, той вижда красотата и възможностите дори и в един трънак или локва, и после се старае, чисти и обработва всичко и се получава красиво! С листенцата и цветенцата много ми хареса - това е също талант - да видиш как от едно палмово листо може да се получи интересен ефект в кадъра! Браво на човека!

Дигиталната фотография се изучава и в университета и се получава съотвтната образователна степен. В момента се "рисуват" и картини и е много трудно да се различи дали е фотография или рисунка. Едва ли има изненадани. Авторът не "разкрива тайна", споделя техники и не се страхува, че ще му ги откраднат

А с тези техники потребителят се въвежда в заблуждение и това не е никакво изкуство, а най обикновена техника. Да преиначишс технология а не с личния си талант не те прави художник, а един обикновен лъжец който се стреми към заблуда на потребителите. Темата е много по-дълбока за истинските неща в живота и за фалшивите.

А с тези техники потребителят се въвежда в заблуждение и това не е никакво изкуство, а най-обикновена техника. Да преиначиш с технология, а не с личния си талантедна снимка, а и кавото и да е, не те прави талантлив художник или занаятчия, а си един обикновен лъжец който се стреми към заблуда на потребителите с цел облага. Темата е много по-дълбока за истинските неща в живота и за фалшивите.

То защото, родените от вълните красавици, летящите в облаци ангели, боеве със змей, темата за ада в известни картини са самата реалност...изкуството не е задължително да има общо с действителността. А фотографията е изкуство. Смесването на техники също не е забранено в изкуството. Същото е и с фотографията. И преди да компютри е ималло начини да се правят трикове в снимките. Това, че вие свързвате снимката с буквално отразяване на действителността е непознаване на това изкуство. Една и съща сцена и с лентова камера може да изглежда вече много различно с различно осветеление, филтър, различен обектив, различна скорост, работа в тъмната стаичка ( и там си има трикове)...защо да не се ползва развитието на технологиите, за да се самоизрази и фотографа както пожелае?! И защо хората да не се радват на приказна картина, в която са? Да не би вие да знаете техният живот и с какво се борят в него, за да отричате и критикувате правото им на нещо красиво?

То защото, родените от вълните красавици, летящите в облаци ангели, боеве със змей, темата за ада в известни картини са самата реалност...изкуството не е задължително да има общо с действителността. А фотографията е изкуство. Смесването на техники също не е забранено в изкуството. Същото е и с фотографията. И преди да компютри е ималло начини да се правят трикове в снимките. Това, че вие свързвате снимката с буквално отразяване на действителността е непознаване на това изкуство. Една и съща сцена и с лентова камера може да изглежда вече много различно с различно осветеление, филтър, различен обектив, различна скорост, работа в тъмната стаичка ( и там си има трикове)...защо да не се ползва развитието на технологиите, за да се самоизрази и фотографа както пожелае?! И защо хората да не се радват на приказна картина, в която са? Да не би вие да знаете техният живот и с какво се борят в него, за да отричате и критикувате правото им на нещо красиво?

Някой ще каже, че фотографите напоследък са толкова по-добри, колкото повече владеят фотошопа. И в голяма степен е така. НО, истинския смисъл на статията е да се покаже истината, че всичко вече в днешно време е ерзац, фалшификат. Фалшиви хора, фалшива външност (резултат на пластична хирургия, фалшиви чувства, фалшива политика и т.н. И всичко това за малко щастие от поредната нова материална придобивка, след това от следващата и т.н. Единствено меркантилността на съвремения манталите не е фалшива, но е опустошителна за душата на човека.Страшната истина за фалшивите ценности, на които се кланят новите поколения, които ги унищожават бавно и постепенно превръщайки ги в бездуховни същества. Те не искат семейства, деца и т.н., защото това означава много труд и отговорност, те само искат, искат и мечтаят за фалшив живот. Жалко за това поколение, когато осъзнаят истината, ще бъдат нещастни, но всеки си плаща цената на безделието.

cwetence

Не съм съгласна, че човек, който не иска деца, задължително живее фалшив живот или пък се стреми само към материални придобивки. Това са си лични решения и е жалко, че все още има толкова много хора, които "плащат данък обществено мнение", както и е жалко, че все още има толкова хора, които смело заклеймяват наред всичко, което се различава от тяхната ценностна система. Ако всички хора бяхме еднакви, животът щеше да е доста по-скучен и предвидим...

преди жените криели своето "интересно положение" от чужди очи. Защото това е много интимно и таинствено. Сега вече няма нищо интимно. И всичко се продава - бременост, тяло, информация за интимните връзки и т.н.

Може а се изненада само човек, който хал хабер си няма от цифрова фотография и от възможностите на фотошоп и подобните на него програми. Такива люде според мен обаче са малко.

Отстрани изглежда като да няма никаква реална работа. А истината е, че е важен фотоапарата, важено е майсторството на фотографа и неговата креативност. Я, снимката да няма абсолютно никакви качества и да я обработите така че да хванете окото!? Няма как да стане. Всичко е доста по-сложно от описаното в тази поредна неграмотна статия. Самата работа с фотошоп и подобни програми също изисква не само технически умения, а и художествени такива. А и като гледам тук са представени крайни случаи, в които от една грозна обстановка е съшита снимката. А ние имаме толкова прекрасни места, че снимките, които правим дори не се нуждаят от някаква специална обработка. И жените са ни хубави, и природата и децата, всичко. А за тези, които не вярват ...Ами пробвайте с някоя ваша снимка, която иначе не харесвате да я подложите на обработка. Тя нека няма фокус и смисъл, пък да видим крайния обработен продукт, колко ще струва, така да се каже. Който го може, го може!

Фалшификати- каво ти тук изкуство.

Много ясно, че е фотошоп. Нарочно са развалили хубавите оригинални снимки и са фотошопнали моделите в нелепа обстановка...

Много фотошоп и снимане от правилния ъгъл. Виждал съм как 10 фотографа обикалят и се качват по стълбове и коли за да снимат от правилната позиция "протести" на 50-тина човека, за който после във вестника имаше снимка на многохиляден митинг.

Колкото е по-малоброен е един митинг, от толкова по-ниска гледна точка се снима.

Умните и красивите?

Arcadium

А Вие открихте топлата вода.

Как са се оправяли преди без Фотошоп и разни други програми?

Ами пак пропаганда и реклама са правили...

тогава намирали хубави жени и хубава натура за снимането. Сега всеки крокодил можеш да направиш хубавица. Затова фотомоделите сега са безброй. Преди още 20 години не е било така.