Най-честите причини за професионалния ”бърнаут”

Принципно синдромът на професионално изтощение може да засегне всеки, но при някои професии физическото и психическото натоварване е особено голямо, което е причина за по-голяма честота на случаи с „прегряване”.

Обратно в новината

Коментари - Най-честите причини за професионалния ”бърнаут” | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не знам за споменатите причини, но при мен проблемът е че винаги попадам на луд човек за шеф. мои приятели споделят как никога не са имали проблеми със шефовете си. аз винаги попадам на човек, който е за принудително въдворяване в психиатрия за съжаление.

В момента съм в такъв бърнаут, че не ви е работа. Направо съм за санаториум.

причините са само две - шеф идиот и колеги идиоти.

От виртуалната реалност, в която живеем и която наподобява на реските матрьошки: виртуална реалност в реалност... докато изгубим окончателно връзка със здравата основа и началото и се превърнем в синтетичен човешки продукт, който "изгаря" при всеки пик на напрежението.

Стани си сам шеф - например таксиметров шофьор. (Ако си кадърен).

Уважаеми, това което описвате като същност на явлението, е по-скоро следствие , а не причина за него! А причината е описана най-общо в коментара на "Истината," подолу.

Която т.нар. специалисти (лекари, психолози и пр.)не искат да видят е, че съврмененият човек живее в неестествена (виртуална) среда, която е противопоказна на човешката природа. Човек е поставен в ненормални условия за живот и междуличностни отношения (материалният фактор не играе роля тук),имитации и сурогати- обърнете внимание на предавнията по тв (с които сме свикнало) и с какво ни заливат медиите и филмовата индустрия; вж. какво се изучава в образователните институции; какви измислени професии изникват всеки ден, и всичко това е анти човешката същност и естествените закони на живота. От това тръгват профи заболявания , а за тяхното лекуване се създават екзотични клонове на медицината, които са безполезни и дори вредни - да не говорим за ресурсите, които източват...В крайна с/ка човек се оказва потопен в една абсурдна жизнена среда, в която няма нищо нормално и естествено, където са разменени местата на причина и следствие , което прави всичко лошо което ни заобикаля и можем да очакваме - предизвестено.

Наистина това е истината! Респект!

bur out e съпроводен много често от нездравословен живот , много цигари , алкохол , липса на спорт. човек ,който работи много ,но е намерил баланс , не достига до "прегаряне" .

продължавайте да вкарвате чуждици в бг. ез. та да изчезне съвсем... бърнаут? ааа, уот да фааак?

Мисля, че значението на думата не е разбираемо за повечето хора, защото темпото на работа в България, както и целите не е са така високи, че да се стигне до "burn out". Просто икономиката ни не е 24-часова, няма конкуренция и не се налага толкова много себедоказване на работното място.

В България до burnout достигат хора, които са интелигентни, перфекционисти , работохолици и чувствителни, когато се сблъскат с противоположните.

Това са по-скоро качества на личността, а не причини за "burn out". Човек "прегаря", когато е подложен на продължителен работен стрес и същевременно не отделя време за почивка и възстановяване на силите. Ако това състояние продължава дълго, се стига до "прегаряне". Това е болест на модерното общество, изискващо винаги да сме на линия и да даваме максимума от себе си в рамките на точно определени срокове.

Има още една причина, обозначена на английски с mobbing. Описателно - тормоз на работното място, който се изразява в обиди, поставяне на неизпълними задачи, незачитане на труда, постоянно омаловажаване на постигнатото, поставяне на суперсъкратени срокове, публични подигравки, особено в присъствието на други колеги. Всичко това - от позицията на ръководителя на отдел, фирма. В западните страни това е подсъдно, но доста трудно доказуемо. В България това вече се превръща в практика, когато искаме да се отървем от неудобен служител, без значение кадърен или не. В повечето случаи действа в две посоки - човекът или напуска, или пък от страх се свива и прави всичко възможно да угоди на ръководството. Рядко се успява с второто.

ПРАВ СИ ДО БЕЗОБРАЗИЕ... ВИДЯХ ГО И НА ПРАКТИКА... МОЯТА ПОЛОВИНКА Е ПОЛИЦАЙ И В ТЯХНАТА СИСТЕМА ТОВА, КОЕТО ОПИСВАШ Е МНОГО СИЛНО ИЗРАЗЕНО. А НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ВИСОКИТЕ НИВА НА УПРАВЛЕНИЕ Е НАПРАВО УЖАСНО... ТАМ НЯМА НИТО ЧОВЕЩИНА, НИТО ЕТИКА, ЗА МОРАЛ - И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СТАВА, А ЛИЧНОТО ВЪЗПИТАНИЕ ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА...ПРОСТОТИЯТА Е НЕВЕРОЯТНА И НАЙ-ЛОШОТО Е, ЧЕ НЯВА КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАШ...

Oт всички думи една е в десетката- ЧОВЕЩИНА ! Няма човещина, да оставим другите думи са производни. Тогава какво има? Коя е обратната на човещина - ДЕМОНИЗЪМ ! От къде идва, на каква почва вирее и защо вирее , това е много дълга тема , която ми отне години да я разшифровам.

мда, поне дефиницията на бърнаут е правилна. но анализът на причините е некомпетентен. липсата на мотивация и лошото заплащане не могат да бъдат причина за бърнаут. за неудовлетворение - да, но за бърнаут - не. наи-често съм наблюдавал колеги да имат бърнаут, когато са силно мотивирани да успеят, но посоянно имат амбициозни цели, отговорност на високо равнище и кратко време за постигане на целите. дори при положение че винаги успяват да се справят работата без почивка и в постоянен стрес месеци наред неизменно води до бърнаут. а когато се прибави и някои и друг неуспех, вероятноста за бърнаут се увеличава още повече. а сега нека някои ми опише как се получава бърнаут когато нямаш мотивация. ако се намери такъв сигурно бърка думичката бърнаут с нещо друго.

Много простичко. Прав си за това, което си казал, то също е причина за бърн, но и демотивацията може да води в крайна сметка до същото. Схемата е следната - работиш, не си мотивиран, работата не те удоволетворява, не ти се работи, просто казано, но трябва да я правиш, защото те изхранва. С времето това води до износване или "бърнаут", тотално нежелание и липса на енергия, най-вече психологическа, за работа на даденото работно място. Виждал съм го, ден след ден, колеги, които нито са натоварени, нито им е трудна работата, напротив, пълна монотонност, скука, липса на стремеж към нещо, липса на интерес, липса на мотивация да правят, каквото и да било и натрупване на раздразнителност. Говоря за кадърни и споспбни хора, които не са мързеливи. Накрая си дигат бългъбите с думите, писна ми, нямам никакво желание за работа тук. Предлагат им повече пари, но отказват. И пак казвам, в случая става дума за висококвалифициран труд, нямам наблюдения как стоят нещата с нискоквалифицираните работници.

хм, ситуацията, която описвате вече съм я преживял. но не съм се смятал за burned out/прегорял в работата в тази ситуация. но сигурно сте прав: човек може да разшири дефиницията на бърнаут и с тази ситуация. особено ако човек се заседи вместо да си дигне чукалата навреме

баш тук й е мястото на тая измислена статия :-) вие сте едни уникални ДИРници!

Бърнаут е имала баба ви. Свършиха ли българските думи?

парва сте, че е добре езикът да се пази от чуждици, но какво да прави човек, когато за термина бърнаут няма превод на български ?

и той е широко разпространен - прегарям в работата, тренировките и т.н. Ама ние сме учили и български, не само английски :)!

сдухан, сдухвам се, сдуханяк...

Наистина ли няма? Я се замисли пак? Какво ще кажеш за "професионално изтощение"? Повечето думи имат превод, въпросът е, че много от пишещите не могат да разберат за какво става дума (причина: естествена глупост) или искат да изглеждат по-начетени отколкото всъщност са (причина: отново дълбока и неподправена глупост), или и двете.

А МОЖЕ БИ ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ Е И НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ ? НИКЪДЕ НЕ ГО СПОМЕНАВАТ...Рядко работата е хоби,основно се работи за ПАРИИИИ..ТОГАВА МОТИВАЦИЯТА Е СИГУРНА! ПОЗДРАВ И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ОТ МЕН!

Определено парите са възлов момент, съдейки от личен опит. Аз съм от щастливците, на които работата им е и хоби. Но колкото и да я обичам, колкото и да ми е приятно да я върша, мизерното заплащане вгорчава удоволствието.

Причините може да са наистина различни и комплексни. Не бързайте като елементарници да слагате парите над всичко. Има много хора, които вземат добри заплати, но не им се работи и нямат мотивация за дадената работа и напускат за да почнат дори на по-ниско платена, но благодатна откъм лично удоволетворение работа. Парите, колкото и немодерно да звучи в днешно време, не са всичко. Особено при хора, които работят интелектуален труд или са специализирани в някаква висококвалифицирана работа, липсата на израстване и монотонната работа могат да доведат до силна демотивация за работа, дори и при много високо заплащане. Сложете към това и тоталната накадърност на БГ "меринджеите", които като пълни тъпири си мислят, че щом плащат, значи всичко е супер и хората ще са мотивирани, нещо, което на запад хората отдавна разбраха, че не е е единствения фактор за мотивация при хора работещи висококвалифициран труд и се получава мила родна картинка от рода "ама що, що напускаш, нали ти плащам добра заплата, чай, ся, да да видим, ша измислим нещо, щи дигна заплатата, стой бе момче, полезен си ми, не напускай!...".

Дрон, страхотен коментар и анализ! Хубав и светъл празник и ден от мен:)

Хубава теория ,само че за хора с "маичка"!! Когато постигнеш едно финансово стабилно ниво,вече мислиш за ниво престиж! Само че "на гол гъз чифте пищови" няма за какво да се хванат и пак стигаме до въпроса за парите..Абе,въртим,сучим пак до тях опряхме,а пък нека ни наричат "елементарници".То и елементарните сметки са свързани с плащане.. Хайде със здраве*)

Не бъркайте мизерията с бърнаута, различни понятия са. Може да си безкрайно богат и пак да ти изгърмят бушоните.