Сред тях са лекари, полицаи, журналисти, професионални спортисти, секретари, лични асистенти, пише Puls.bg.

Какви могат да бъдат причините?

Лични причини

Светогледът, манталитетът и нагласата ни към заобикалящата ни среда могат да станат причина за „прегряване”. Ако поставяме пред себе си прекалено високи цели, сремим се към перфекционизъм и не си позволяваме почивка, сме изложени на голям риск относно самочувствието и здравето си. Един по-силен стрес в личния живот също би могъл да отключи появата на "бърнаут". 
 

„Здрава” работа

Постоянното напрежение в работата и повишените изисквания са основна предпоставка към развитие на „изпепеляващия” синдром. Ако към тях се прибави и недостатъчно признание за свършената работа, лоша професионална среда, конфликти на работното място, натиск от конкуренцията и дори дискриминация, се повишава и рискът. Друга причина би могла да бъде и липсата на мотивация например, когато на работното място няма възможност за развитие и ни липсва визия.
 

Причини, свързани с обществените нагласи

В тази категория спадат новите изисквания на обществото и индустрията към развитие и бързото въвеждане на новите технологии. Това се явява проблем главно за по-възрастните служители в предприятията и ги подлага на по-голям стрес в сравнение с по-младите. Страхът от това да загубят работното си място също допринася за повишения риск от "бърнаут" синдрома. Напоследък за всички става ясно, че работната среда и нейните изисквания се променят ежедневно и трябва да бъдем много гъвкави и подготвени за всякакви ситуации, за да успеем да устоим.