Мозъкът на домашните котки се е свил в процеса на опитомяването им през последните 10 000 години, пише сп. "Royal Society Open Science". До този извод са стигнали учени от университета на Виена в съвместно изследване със специалисти от Националния музей на Шотландия.

За целите на проучването авторите му са сравнили структурата на черепа на 19 степни котки Felis lybica, от които са се отделили съвременните домашни котки, 20 диви горски котки Felis silvestris, 28 обикновените домашни котки и 36 "метиси" - кръстоски между горски и домашни котки.

Изследователите са установили, че съвременните домашни четириноги действително отстъпват на своите предшественици по размер на черепа и съответно на мозъка. Котките "метиси" имат по-голям мозък от домашните, но по-малък в сравнение с дивите.

Учените обясняват това с факта, че в резултат на опитомяването са се появили повече писани с по-малко количество клетки на невралния гребен, свързани с възбудимостта и страха на животните, пише БТА. Това от своя страна вероятно е довело до промени в реакциите на стрес, в размера на мозъка и като цяло в структурата на тялото.

Изследователите отбелязват, че мозъкът се е смалил в процеса на опитомяване не само при котките. Същата тенденция се наблюдава при кучетата, зайците и овцете.

Снимка: iStock by Getty Images