Редът и чистотата не са само въпрос на хигиена. Голяма част от нещата у дома са направени на ръка и поради тази причина изискват повече внимание. Следователно, трябва да подходим с разум и да започнем почистването там, откъдето ще ни отведе до добър резултат.

За да блести домът ни от чистота, не е достатъчно да чистим ежеседмично, пишат от moetospisanie.com. Не по-малко от два пъти годишно трябва да се организира генерално чистене на целия дом.

Съставете списък

Като за начало огледайте цялото пространство у дома - прозорци, врати, стени, под, а също така кухнята, банята, тоалетната и всички други помещения. Ако имате градина, и нея! След провеждането на преглед съставете подробен списък на предстоящата работа.

През пролетта, когато е по-слънчево, е особено забележимо как зимата е повлияла на прозорците. Започнете почистването именно с тях.

Възстановете чистотата

Прозорците е препоръчително да се мият при определено време. Най-добре в безветрен и облачен ден, тъй като вятърът и слънцето ще изсушават много бързо повърхността на стъклата.

Преди да пристъпите към миенето на прозорците, следва да изтъркате с кърпа стъклата и рамките. Ако по стъклото има боя от предишния ремонт, трябва внимателно да я изстържете.

След като измиете прозореца, трябва веднага да го изтриете със суха кърпа. Когато оставите мократа повърхност да съхне от въздух, остават следи. Когато прозорците са чисти и светли, пролетното настроение ще ви връхлети и ще видите всичката мръсотия, която трябва да се махне от дома ви.

Следващият етап е кухнята и тоалетната. Чистотата в тези помещения е необходима не само от естетична гледна точка, но и от хигиенична.

В кухнята измийте шкафовете отвън и отвътре. Направете ревизия на продуктите, с които разполагате, и изхвърлете тези с изтекъл срок на годност. Измийте всички електрически уреди - печка, микровълнова, кафеварка, чайник, хладилник, съдомиялна, абсорбатор. В тоалетната пипайте внимателно и измийте абсолютно всичко. Там, където постоянно се използва вода, са видими следи от отлагания и ръжда. Трябва да ги премахнете.

Заложете на изпитани с времето препарати. Не ги смесвайте, защото комбинирането им може да навреди на здравето ви.