Най-скъпите апартаменти, обявени за отдаване под наем в София, са два луксозни мезонета с цена от 3 500 евро на месец, сочи справка на Profit.bg в един от водещите сайтове за недвижими имоти.

И двата мезонета са разположени в "Лозенец", като единият е с площ от 303 кв. м., което прави средната му цена за отдаване при 11.55 евро за кв. м.

Другият мезонет, обявен със същата цена от 3 500 евро, е с площ от 460 кв. м., или средна цена на квадратен метър от 7.61 евро. Той също е луксозно обзаведен.

И докато тези цени могат да изглеждат високи, едно сравнение със съседна Румъния (с която доста си приличаме по последните места, които заемаме с нея в класациите в ЕС), сочи че те далеч не са толкова неприемливи за сектора на ултраскъпите и луксозни имоти.

Мезонет с подобна площ от 450 кв. м. е най-скъпия имот за отдаване под нам в Букурещ, с обявена цена за отдаване в размер на 6 800 евро.

Разположен в един от най-търсените зони в румънската столица – Herastrau, мезонетът е със средна цена на отдаваема площ от 15.1 евро за кв. м, според данни на Imobiliare.ro.

Вторият най-висок наем в румънската столица е в размер на 4 600 евро и се иска за апартамент от 309 квадратни метра, разположен в зоната Dorobanti.

Напълно логично, извън София, най-скъпият апартамент за отдаване под наем на месец откриваме във Варна, където средните цени на имотите се конкурират със софийските.

По отношение на нивата на наемите обаче, тук има значително изоставане в сравнение със столицата. Най-скъпият апартамент, обявен под наем е многостаен в центъра на Варна, с площ от 300 кв. м. и цена от 1 900 евро, или 6.33 евро за кв. м.

Тук обаче се представяме по-добре от Румъния, където най-скъпият апартамент извън столицата е в Констанца с обявена цена за отдаване под наем в размер на 1 700 евро за апартамент с площ от едва 100 кв. м.