Приготвяне:
Морковът и цвеклото се измиват, обелват и настъргват едро (без да се смесват). От филийките Ементал се изрязват с формички големи и малки цветя или кръгове. От средната част на портокала се изрязват 2 напречни колела (от почти 1 см дебелина).

В две чинии се редят успоредно две салатки. Започва се с основа от портокалово колело. Следват лист ементал, купчинка червено цвекло, лист ементал, купчинка моркови, лист ементал и купчинка цвекло. Накрая се украсяват с малко цвете от ементал, ½ пъдпъдъче яйце и кубче от маслинена паста. Поръсват се щедро с пармезан, запечен сусам (на сух тиган за кратко) и сухите подправки. Отстрани, гледката се допълва с парченца чери домат и още ½ пъдпъдъче яйце, както и стръкче прясна мащерка.

Двете крайчета портокал се изцеждат на сок, смесват се със зехтина и меда. Получава се приятен салатен сос, който се поднася отделно в каничка. Сол, по желание.