Салата с червено цвекло и моркови
Продукти за 2 порции: 3 моркова, 1 малка глава червено цвекло, Ементал на тънки филийки, 40 гр настърган пармезан, 2 щипки смлян кимион, ½ ч.л. сух магданоз, ½ ч.л. ханут (опция), ½ ч.л. сух копър, 1 ч.л. маслинена паста, 1-2 с.л. запечен сусам, По 1 пъдпъдъче яйце, стрък мащерка и 1 чери домат за украса, Зехтин, 1 портокал, 1 ч.л. мед
Морковът и цвеклото се измиват, обелват и настъргват едро (без да се смесват). От филийките Ементал се изрязват с формички големи и малки цветя или кръгове. От средната част на портокала се изрязват 2 напречни колела (от почти 1 см дебелина).
В две чинии се редят успоредно две салатки. Започва се с основа от портокалово колело. Следват лист ементал, купчинка червено цвекло, лист ементал, купчинка моркови, лист ементал и купчинка цвекло. Накрая се украсяват с малко цвете от ементал, ½ пъдпъдъче яйце и кубче от маслинена паста. Поръсват се щедро с пармезан, запечен сусам (на сух тиган за кратко) и сухите подправки. Отстрани, гледката се допълва с парченца чери домат и още ½ пъдпъдъче яйце, както и стръкче прясна мащерка.
Двете крайчета портокал се изцеждат на сок, смесват се със зехтина и меда. Получава се приятен салатен сос, който се поднася отделно в каничка. Сол, по желание.