Използвайте речни камъчета, за да замените старите дръжки, независимо дали те са от типа захватка или се монтират в двата края. Ако се налага демонтирайте старите аксесоари и запълнете отворите с маджун за дървесина. Пробийте нов отвор върху повърхността на вратичката на шкафа, за да монтирате новата дръжка.

Ако искате да унифицирате всички шкафчета в дома си, подберете сравнително еднакви по размери и тон речни камъчета. Освен цял камък върху основа, можете да залепите няколко по-малки камъчета върху пластмасова дръжка с плоска повърхност, за да унифицирате дизайна на шкафчетата.

Необходими материали:

* речни камъчета, които са с поне една плоска повърхност
* винтове за дърво с плоска глава
* купичка с пясък
* епоксидно лепило, в проекта е използвано лепило от две съставки
* плоски метални шайби
* зенгерови шайби, блокиращи шайби

Инструкции:

1. Измийте добре камъчетата с вода и сапун, подсушете ги и ги оставете настрана. Ако се налага обработете неравностите с шкурка, за да изравните повърхностите, върху които ще залепите монтажните винтчета за дърво.

2. Използвайте винтове за дърво с плоска глава, а за монтаж и разпределение поставете метални гайки и шайби. Дължината на винтовете зависи от конструкцията на вратичките на шкафчетата, както и от това колко висока искате да е основата.

3. Поставете речните камъчета с купа с пясък, за да ги стабилизирате, докато работите. Плоската страна на камъчетата трябва да е обърната нагоре и да е над пясъчната повърхност, за да можете да работите върху нея.

4. Смесете двете съставки на епоксидното лепило според инструкциите върху опаковката. Трябва да използвате смес, която е подходяща за употреба върху метал и бетонови повърхности. Можете да смесите компонентите върху парче дървесина или дървен диск.

5. Нанесете с дървена пръчка малко лепило и поставете върху камъчето метално винтче. Главата на винта трябва да залепне добре върху повърхността на основата и трябва да е поставена сравнително симетрично върху камъчето. Оставете дръжките настрани, за да изсъхне лепилото добре.

6. Монтирайте винтчетата върху вратичките с шайби и гайки. Можете да поставите няколко метални шайби върху предната част, за да обособите пространство между дръжката и повърхността, а може да използвате винтчета с гладка горна повърхност, която да издължи основата. Поставете по една метална шайба от вътрешната страна на вратичката, за да редуцирате рисковете от охлабване. Можете да нанесете цветни бои върху камъчетата, предварително или след монтиране, за да унифицирате разцветките на дръжките с тези на повърхностите на шкафчетата, особено ако използваните акценти с в разнообразни оттенъци.