Какво трябва да знаем за матраците?

По начин на изработка матраците се делят на еднолицеви и двулицеви. Еднолицевите имат от долната си страна дървена рамка, затова се поставят директно върху спалнята. Двулицевите имат нужда от допълнителна подматрачна рамка и периодично се налага да се въртят.

Според материала за изработка матраците биват: пружинни, дунапренови и латексови.

Пружинните матраци имат две разновидности. Едната е класическият пружинен пакет, който представляват старите пружини, върху които се слагаха дюшеците, но вече с облицовка от мебелна вата, кокосови влакна, филц и др. Поради спецификата на пружинната конструкция, а именно нейната нееластичност, всяко движение в единия край на матрака се предава и в другия, пишат от kenguru.bg. С други думи, ако двама човека спят на пружинен матрак, когато единият се завърти, другият ще усети изцяло движението. Тъй като пружините са метални не е изключено с времето да се изтърбушат, отпуснат или ръждясат, особено ако качеството на матрака е по-ниско. По-съвременно решение на пружинните матраци е т. нар. „джоб-система". При нея всяка пружина е обгърната от текстилен джоб и е независима от другите, т.е. избягва се предаването на движението по целия матрак.

Дунапреновите матраци се изработват от един или няколко слоя дунапрен и съответната облицовка. Този материал неизбежно се сляга на местата с най-голям натиск след дългогодишна употреба.

Пружинните и дунапреновите матраци са на по-ниски цени и с не много дълга гаранция живот. Ако предпочитате да закупите еднолицев матрак, трябва да знаете, че се изработват само от тези два материала.

Който и производител или търговец да попитате, в 90% от случаите, ще ви отговорят, че най-добрите матраци са латексовите. Това е най-съвременният и модерен метод за изработка на матраци.

Латексът е естествено получен продукт от каучуково дърво и е най-еластичният материал в природата. Основното преимущество на този вид матраци е, че обгръщат тялото, когато е легнало. Независимо дали е по-твърд, или по-мек, матракът от пенолатекс разпределя равномерно тежестта на тялото и осигурява повече опорни точки. Материалът е по-издръжлив и по-дълготраен, защото има свойството да възвръща първоначалната си форма, след като станем от леглото.

За връх на латексовата технология се смята т. нар. мемори пяна. Тя има способността й да „запомня" формата на тялото. Под влияние на топлината на човешкото тяло материалът се променя според индивидуалните извивки и заема същата форма.

Преди да си купите матрак, е хубаво да го изпробвате в магазина!