Тестото замесвам машината за хляб, като бирата трябва да е на стайна температура, а медът да е разтворен в нея.

След първото втасване оформям тестото на фитил, който разделям на четири равни части. Всяка част разделям на четири-пет топчета, като, докато работя с първата, останалите покривам под свежо фолио, за да не хванат коричка. Всяка малка топчица разточвам с ръце до форма на елипса. Намазвам с масло, нарязвам надлъжно с помощта на нож за пица и поръсвам със шарена сол.

След това ръся ситно настъргания кашкавал (или сирене) и започвам да навивам странично откъм горния десен ъгъл. Навивайки, усуквам с лявата ръка откъм горната ненарязана част, докато получа набразден фитил. Завивам го на охлюв и го слагам в тавичка върху хартия за печене. Така процедирам и с всички останали топчета тесто. Оставям тавата с кашкавалките да втаса на 40 градуса във фурната, докато удвоят обема си. Това отнема около 30 мин. След това намазвам с леко разбит белтък, поръсвам със семена (мак, ким, сусам) и слагам да се пекат на 180 градуса до зачервяване. Изваждам ги и ги покривам с плътна памучна кърпа, за да се задушат и станат мекички. Може преди това да ги напръскате с малко вода.