Всеки, който обича да ходи на планина знае, че това е изживяване с много и различни лица. Зимната планина няма нищо общо с лятната и есенната - до степен, в която сякаш става дума за посещението на различни планети. Ако през зимата планинският пейзаж е като на Марс, то през лятото той е като на Венера: не само гледките, ами и атмосферните условия нямат нищо общо.

Аз съм сред любителите на лятната планина. Топлите месеци се водят най-безопасни за катерене на планински върхове или за дълъг трекинг по вълшебни маршрути и все пак това не означава, че трябва да се подценява сериозната подготовка.

Това лято например се оказа много студено и дъждовно по планините. Действително температурите на над 2000 м в Рила през юли и август бяха по-скоро есенни - 8-15 градуса, а в най-топлите дни - до 20.

Как да се екипираме за челния си сблъсък с природата през лятото и ранната есен и за какви опасности трябва да сме подготвени? Ето моят личен топ 5 на неприятните ситуации, които могат да ни се случат по време на летен трекинг и как да се предпазим от тях:

1. Дъжд, буря, мълнии

Дъждът в планината през лятото не е страшен, дори да е проливен. Ако човек е екипиран с дъждобран, протектор за дъжд на раницата, стабилни обувки и дрехи за смяна, спокойно може да походи 2-3 часа под дъжда, макар и с повишено внимание, защото камъните започват да се хлъзгат, а пътеките се разкалват.

Но сериозният проблем се получава, когато бурята е придружена от мълнии. Тогава е изключително опасно да се седи на открито, защото електричеството търси най-високия проводник - а върху голия склон това сте вие. Ако сте на било и чуете гръмотевици, и видите мълнии, бързо слезте долу в ниското и си намерете укритие - най-добре в някое дере или в ниска част. Не заставайте под сипеи или каменни образувания, за да не ви удари камък или да се подхлъзнете.

При гръмотевици и светкавици не е добра идея да се криете в гората - мълниите обикновено удрят най-високите дървета и със сигурност не ви се иска да сте наблизо, когато 30-метров бор се срине.

дърво, ударено от мълния

Снимка: Ема Иванова

И нещо много важно: ако има гръмотевична буря - спрете мобилните си устройства. Включеният смартфон, смартчасовник или друг електроуред е същински магнит за мълниите. Миналата седмица британски гражданин беше ударен от мълния в Пирин именно заради смартфона си. Но в случая е парадокс, че той оцеля също така именно благодарение на телефона...

Мъжът се разхождал в планината сам с две включени мобилни устройства в себе си. Единият смартфон привлякъл мълнията, която го обгорила сериозно по цялото тяло. Тежко ранен, той се движил близо 3 часа, намерил обхват и успял да звънне с втория си телефон на спасителните екипи, които го намерили.

И все пак най-добрата защита е превенцията: ако прогнозата е за мълнии в планината - не тръгвайте изобщо на път.

Какво да носим при дъжд:

Дъждобран - този модел от Decathlon e най-предпочитаният за българските планини - успях да се уверя лично, защото срещнах поне 30 души, запътили се към Мусала в дъжда, екипирани с него. Вероятно е така предпочитан, защото покрива и раницата. И все пак, ако раницата ви няма вградено покривало, по-добре си купете някое като това на ТАШЕВ, съобразено с размера на багажа.

Винаги е добре да имате и едно яке за дъжд, като този мъжки модел на полската компания MARTES. За жените е подходящо това яке на HELLY HANSEN от Sport Depot.

Летните гети са още нещо много удобно в случай на дъжд или кал в планината. Този модел на ТАШЕВ от найлон е лек и водоустойчив и ще ви спаси от капките, стичащи се от дъждобрана.

2. Бичът на неудобните обувки

Ако мълниите са най-голямата опасност за туристите през лятото, то неудобните обувки са причина номер едно за травми. Убиващите обувки са най-бързият начин да скъсите удоволствието от прехода.

Но какво означава удобна обувка за планината? Изборът е строго субективен, защото всеки крак е различен. Ориентирането по цена също не е съвсем точно - твърде често се случва много скъпа обувка да причини травми, а по-евтина да е твърде удобна. Универсалният съвет, който ще чуете за избор на планинска обувка, е да е висока, за да придържа глезените. Това е вярно - глезените обикновено са сериозно натоварени, особено на слизане, и лесно можете да стъпите накриво или да ги навехнете.

Летните или трисезонни модели са една идея по-леки и не запарват краката така, както зимните. И все пак ако ще вали, а ще се качвате на над 2000 метра, само зимните туристически обувки ще ви спасят от намокряне, независимо че е юли или август. Във всички останали случаи е добре да носите трисезонен модел с водоустойчива мембрана и стабилен грайфер срещу хлъзгане. За планината е много важно обувките да не се мокрят бързо, защото е пълно с вадички и поточета. Както при автомобилните гуми, така и при туристическите обувки новите гумени подметки се плъзгат по-малко от износените и старите.

Дамският модел TERRADORA MID WP на KEEN е идеален за лятото.

За мъжете моделът ROCK HUNTER TEXAPORE на JACK WOLFSKIN в момента е на промоция в Sport Depot.

Рила

Снимка: Ема Иванова

3. Слънчасване

Да слънчасаш на планина през лятото е твърде обичайно и често се случва на новаците туристи. Причината е, че слънцето е твърде подценяван фактор при продължително ходене. Именно затова шапките и кърпите за глава са абсолютно задължителен аксесоар. Същото важи за тъмните очила. На планина UV-лъчите действат много по-интензивно върху кожата и очите, отколкото на плажа.

Най-масовата и достъпна практика е преди преход да се купуват шапки и кърпи от магазините на Decathlon. Това е добро решение, защото тези артикули там определено са най-евтини, например тази нелоша бързосъхнеща туристическа шапка с козирка.

Колкото до слънчевите очила - не рискувайте с нищо евтино и нищо чупливо. Най-добрият вариант са спортни очила, преназначени именно за планина. Планинските модели по традиция имат странични предпазни капаци срещу вятър или особено ярка светлина. СТЕНАТА предлага модели на Julbo, като този класически Montebianco.

4. Дехидратация

Другата най-често срещана грешка при новаците в планината е неумението да преценят от колко вода се нуждаят. Не е лошо да се знае, че водата е вашето най-важното гориво при преход. Затова е добре да носите повече, отколкото пиете обикновено през деня. Освен това може да се наложи да използвате водата за промивка или при нужда да дадете от нея на някой закъсал.

Едно от неудобствата на планинското катерене е необходимостта да държиш някъде шишето с вода. Решение е да сложите пластмасовата бутилка от литър или литър и половина в калъф, като този от Decathlon. Така няма да ви се налага постоянно да отваряте раницата, когато ожаднеете.

Мисаленски траверс

Снимка: Ема Иванова

5. Изгубване

Да се загубиш в планината може би е най-големият ужас, който може да се случи изобщо на туриста, затова петото място тук е съвсем несправедливо. Вероятно разчитам, че дори да сте "пишман турист", ще следвате туристическата маркировка с цвета на избраната пътека.

Все пак се случват най-различни ситуации: дори оправни туристи могат да объркат пътя, понякога падат мъгли или пък губим от поглед маркировката. Затова е добре да разчитаме на смартфоните си. Ако нямаме приложение с планинска карта, можем да изтеглим новата апликация Е-SOS, която ще ни ориентира възможно най-точно за местоположението ни. Чрез приложението можем да проследяваме други хора в планината или да засичаме локацията на някой от групата, който е изостанал. И най-важното - можем да изпращаме спасителен сигнал до 112 или до свой контакт, независимо дали имаме обхват или мобилни данни.

Именно заради опасността от изгубване, сред нещата, които винаги трябва да носим с нас на планина са компасът и челникът.

Най-добре е челникът да е с акумулаторни батерии и да е достатъчно мощен, че да осветява ясно пътя, ако се загубим и стане тъмно. Надеждата е да не се стига дотам, но в планината никога не се знае. Може би именно затова я и обичаме толкова много.