Белгийският шоколатиер Пиер Марколини беше избран за най-добър майстор-сладкар в света от жури от независими репортери, съобщи АФП.

Наградата консолидира репутацията на Белгия като производител на най-качествен шоколад. Тя се организира от базираната в Италия организация "Световни звезди на сладкарството", която обединява майстори от държави, получили признание в тази област, като Франция, Швейцария, Япония.

Марколини е известен с минималистичния си и изтънчен стил. Неговите шоколадови бонбони са луксозни, като цената на някои кутии надхвърля 100 евро. Той има магазини също в други държави - от Германия до Китай, които приличат на луксозни бутици за сладкиши, бонбони и сладка.

Получавайки наградата, Марколини каза пред Ройтерс, че за него тя е отплата за "безумния проект да трансформира, промени и модернизира света на сладкарството и шоколада".

Марколини е на 56 години. Той открива първия си магазин в Брюксел преди 25 години.

Белгийците се гордеят с шоколада си повече от век след като Жан Нойхаус създава бонбоните с пълнеж пралини през 1912 г. Майсторите й обаче са изправени пред конкуренцията на производители от цял свят - от Канада до Малайзия, които представят продукцията си като "в белгийски стил" или по "белгийска рецепта". В Белгия има повече от 200 фирми за шоколад, над 2000 специализирани магазина и музеи, организират се специални обиколки по тях и семинари.