Стриптийз клубовете, ескорт услугите и други заведения, предлагащи секс, намаляват нивата на сексуално насилие в района, в който се намират. До това заключение стигнаха експерти от университета в Принстън, които разследваха връзката между появата на стриптийз клубове в района и нивото на сексуални престъпления, включително изнасилване.

Изследването, публикувано в Оксфордския икономически вестник, установи, че сексуалните престъпления са намалели с 13%, когато в района има развит секс бизнес.

Авторите на доклада - икономистите Мария Микаела Святши и Рикардо Сиачи, сравняват бази данни за сексуални престъпления с дати и точки на откриване на стриптийз клубове и други места за забавление с интимни услуги.

Така откриват, че седмица след откриването на стриптийз клуб, местното полицейско управление получава с 13% по-малко сигнали за сексуални престъпления.

Според авторите на изследването може да се заключи, че нивото на сексуални престъпления спада поради факта, че потенциалните изнасилвачи посещават развлекателни заведения с интимни услуги, вместо да нападат жени по улиците.

Изследователите разчитат на архивни данни за щата Ню Йорк от 1 януари 2004 г. до 30 юни 2012 г. През това време броят на заведенията за възрастни там е нараснал от 76 на 280.