Три мечки влизат в домове в САЩ и нанасят сериозни поражения, предаде Асошиейтед прес.

Те обикалят района на езерото Тахо, Калифорния и са нанесли щети на най-малко 30 имота в последните няколко месеца. Отначало се смяташе, че нарушителката е една, тежаща около 250 килограма и наричана от местните Ханк Танка.

Открити ДНК следи обаче показаха, че животните са поне три и не са много малки. Властите планират да започнат да ловят мечките в района на езерото, за да ги маркират и да съберат генетичен материал за изследвания. След това животните ще бъдат пуснати в "подходящо местообитание" и няма да бъдат евтаназирани.

Повече от 150 съобщения за мечки са подадени в района между Северна Калифорния и Невада. Преди дни е била посетена къща в Тахо кийс, като животното е счупило прозорец и се е промъкнало през него, докато хората са били в дома си. Нарушителката е избягала в гората, след като се е намесила полицията.

Мечките не се страхуват от хората и ги приемат като източник на храна. Досегашните усилия за залавянето им обаче са неуспешни. Властите обясняват това с факта, че могат да поставят капани сред природата, но не и в жилищни райони.