Втори мъж бе обвинен в кражбата от 2005 г. на известните рубинени пантофи, които Джуди Гарланд носи във филма "Магьосникът от Оз", предават АП и БТА.

Джери Хал Салитерман на 76 г. от Минесота е обвинен в кражбата и в манипулиране на свидетели. Обвиняемият не се признава за виновен. Пантофите, украсени с пайети и стъклени мъниста, са откраднати от музея на Джуди Гарланд в родния град на покойната актриса преди близо 20 години и местонахождението им остава загадка, докато ФБР не ги открива през 2018 г.

В обвинителния акт се посочва, че от август 2005 г. до юли 2018 г. Салитерман "е получил, укрил и се е разпоредил с предмет на културното наследство", а именно "автентичен чифт "рубинени пантофи", носени от Джуди Гарланд във филма "Магьосникът от Оз" от 1939 г."

Според властите Салитерман е знаел, че те са откраднати, и че е заплашил свидетелка със секс запис, ако тя реши да проговори.

По време на явяването си в съда в края на миналата седмица Салитерман е бил в инвалидна количка и на допълнителен кислород. Случаят не е обсъждан открито в съда. Джон Бринк, адвокатът на Салитерман, каза, че неговия клиент е невинен и не е извършил нищо нередно.

Първият обвиняем по случая е 76-годишният Тери Джон Мартин, който призна вината си през октомври за кражбата, като каза, че е използвал чук, за да разбие стъклото на вратата на музея и витрината, за да вземе обувките.

Тери се е надявал да извади от обувките това, което е смятал за истински рубини, и да ги продаде. Когато обаче получава информация от човек, който търгува с крадени стоки, че пантофките всъщност са стъклени, Мартин решава да се отърве от тях. По време на съдебния процес през януари той е осъден на пробация поради влошеното си здравословно състояние.