Резултатите сочат четири основни вида характери, които се проявяват по време на ваканция – изпълнител, идеалист, вдъхновител и командир.

Командирът
, както показва името, поема контрола върху ваканцията, като организира хранения навън и пътувания през деня. Той държи под око парите и се изнервя, когато партньорът ги харчи лекомислено. Командирът обича да участва в групови задачи и да се разбира с всички, но най-добър баланс се получава с идеалиста, който го оставя да поеме отговорността и да организира ваканцията както желае.

Вдъхновителят е пълен с енергия, оптимист и обича да се смее, което кара другите хора да гравитират около него. Той търси приключения и в резултат на това е уважаван от партньора си. Чувства се застрашен от хора, които имат силни идеи и не обича действията му да се анализират внимателно. Идеалистът си подхожда най-много с човек от същия вид. Той е социална личност, така че се чувства най-добре с друг идеалист, който не обича строго установените рамки. Идеалистите биха имали най-големи неприятности с командирите, защото не обичат да бъдат контролирани.

Идеалистът се грижи за партньора си и окуражава предприемането на нови начинания. Той се разбира добре с всеки срещнат и не обича нищо, което "разклаща лодката". Той е предпазлив в изразяването на мислите си, поради което остава спокоен през цялата ваканция. Идеалистът се разбира добре с командира и изпълнителя.

Изпълнителят заема централно място на сцената по време на ваканция. Той цели да се хареса на партньора си и да му осигури приятни моменти. Той е много скромно създание, но няма никакъв контрол върху бюджета и бързо харчи парите, защото иска да преживее нови неща с партньора си. Изпълнителите се разбират добре с всички други видове характери, но създават най-добра двойка с идеалистите.

Изследването установило още, че 68% от анкетираните отиват на почивка, за да се отпуснат, а 44% искат да преживеят нови неща.

От гледна точка на връзката 24% установили, че партньорът им е по-взискателен по време на ваканция, отколкото у дома. 23% заявили, че партньорът им се стреми към повече контрол, а 32% били изненадани от действия на партньора си по време на отпуската, допълват от БГНЕС.