Две трети от любовните връзки възникват между приятели, сочат данните от проучване на канадски учени, цитирано от изданието "Daily Mail". Изследването развенчава мита за любовта от пръв поглед, която е любим сюжет на огромна част от филмите.

Почти 1900 студенти и възрастни доброволци са участвали в анализа, проведен от специалисти от университета на Виктория, провинция Британска Колумбия, Канада. 68% от тях са категорични, че настоящата или последната им романтична връзка е започнала като приятелство. Искрите на любовта припламват, след като вече съществува добро познанство.

Данните леко се различават според пола, нивото на образование или етноса, обясняват експертите. Най-често приятелството прераства в интимни отношения при младите хора, които са навършили 20 години, както и при еднополовите двойки. Това се наблюдава при 85% от романтичните двойки в тези две групи.

При студентите приятелските отношения продължават около 2 години, преди да прераснат в любовна връзка. Огромна част от участниците в изследването съобщават, че не са започнали приятелството с романтични намерения или заради привличане.

Снимка: iStock by Getty Images

47,4% от студентите признават, че предпочитат първо да установят приятелството, което по-късно да премине в романтична връзка, предава БТА. Участниците в допитването пренебрегват другите възможности да срещнат своята половинка - например на партита или при онлайн запознанство.

Авторът на проучването - професор Дану Антъни Стинсън, която е преподавател по психология във университета на Виктория, се надява, че то ще накара хората да преразгледат предубежденията си за любовта и приятелството.

"Нашите изследвания показват, че връзките между приятелството и романтиката са размити. Според мен това ни принуждава да преосмислим предположения за това какво прави доброто приятелство, но и какво стои зад добрите романтични отношения", казва тя.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Social Psychological and Personality Science".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos