Пролетта е вече при нас!

Не че имаше сериозна зима със студ и сняг, но пък винаги човек се чувства по-зареден за нов живот, когато първите щъркели вече са при нас, сваляме мартениците, дърветата са обкичени с цвят, а денят бавно, но сигурно расте.

С цъфтежа на природата идва и естественото желание да се погрижим по-добре за тялото си - след зимните вируси и отслабнал имунитет, намалената двигателна активност и повечкото застояване на затворено. А природата щедро ни помага в тази задача с натурални витамини и минерали директно на трапезата.

Този уикенд сме ви подготвили няколко лесни, вкусни и полезни рецепти за детоксикиращо смути, които ще ни събудят от зимния сън и ще дадат здравословен тласък на организма ни.

Смути от зелен чай с ананас и джинджифил

1 чаша охладен зелен чай

шепа кориандър

шепа кейл или бейби спанак

1/2 краставица (обелена)

1/2 ананас (на кубчета)

сок от 1 лимон

1 супена лъжица настърган пресен джинджифил

1/2 авокадо

Всички съставки се поставят в блендер и се миксират до гладка смес.

Снимка: iStock by Getty Images

Зеленият чай е с високо съдържание на флавоноиди. Той, наред с джинджифила, имат силни антиоксидантни свойства. Джинджифилът също помага на кръвообращението и подпомага метаболизма. Краставиците са чудесен източник на витамини от групата В, които са важни за справянето с пролетната умора. Ананасът е с високо съдържание на витамин С и на бромелаин (ензим, който подпомага храносмилането). Лимоновият сок е естествен диуретик с прочистващи свойства, а медът допълнително подпомага имунната система.

Смути с мака и спирулина

2 чаши вода

2 с.л. конопено семе

1 с.л. сусам

2 ч.л. спирулина на прах

2 ч.л. мака на прах

2 ч.л. семена от чиа

1 г пчелно млечице

1 зрял банан

Шепа пресни боровинки

Смесете всички съставки и миксирайте в блендера до гладка и равномерна консистенция. Консумира се на празен стомах.

Спирулината съдържа есенциални мастни киселини, които помагат за пречистване на черния дроб. Маката има благоприятен ефект върху хормоналния баланс при жените, а пчелното млечице помага за намаляване на лошия холестерол и е силен антиоксидант.

Смути с авокадо и лайм

1 авокадо

2 стръка магданоз

Сокът на 1/2 лайм

1 ябълка

Няколко листа мента

1/2 краставица

1 1/4 чаши студена вода

Всички съставки се поставят в блендер и се миксират до гладка смес.

Авокадото съдържа полезни мазнини и витамин К, а лаеймът добавя витамините-антиоксиданти С и А. Магданозът помага да намалим задържането на вода в организма и се отразява добре на нивата на кръвната захар.

Снимка: iStock by Getty Images

Смути с моркови и кокос

1 морков (на шайби)

1 банан

2 с.л. кисело мляко

1/4 пресен ананас (на кубчета)

Сокът на 1/2 портокал

Кокосова вода

Всички продукти се смилат до гладък шейк.

Каротинът в морковите най-добре се усвоява в комбинация с мазнини. Кокосовата вода е с естествено съдържание на растителни мазнини, а също е богата на калий, магнезий и натрий. Бананите съдържат витамин В6, който стимулира действието на серотонина - хормонът на щастието.

Смути с манго и ягоди

1 манго

1 банан

1 киви

5-6 ягоди

1 чаша кокосово или бадемово мляко

Това смути е доста засищащо и по време на детоксикиращ режим може да се използва за повече енергия. Мангото съдържа ензими, които успокояват храносмилателната система. То е също богато на желязо и магнезий. Кивито е с високо съдържание на витамин С и спомага за образуването на колаген и възстановяването на съединителната тъкан. Ягодите подпомагат храносмилателната система и баланса на чревната флора.

За пролетен детокс диетолозите препоръчват кратки периоди на пречистващ режим или просто ограничение на пакетирани и вредни храни за сметка на едно свежо смути на ден към диетата. В допълнение, важен е приемът на много течности - вода и неподсладени чайове, ограничаване на млечните продукти, захарта и пакетираните храни, както и на алкохола. Включването на повече двигателна активност, сауна и парна баня и чист въздух също ще допринесат за бързото възобновяване на тялото ни.

Снимка: iStock by Getty Images

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.