Плаж от сутринта до залез, събиране на тен и в най-горещите часове... Ако сте от този тип хора бременността през лятото може да ви се стори предизвикателство. Трябва да имате предвид, че по време на бременност тялото по различен начин регулира телесната температура и откликва на външните фактори и е важно да съобразим тези особености, за да имаме спокойна и здравословна лятна почивка.

Плажуването по време на бременност в общия случай не е противопоказно и е приятно разтоварване. Все пак, важно е преди пътуване към морето да се консултирате с лекаря, проследяващ вашата бременност. Той може да предостави индивидуални съвети спрямо протичането на бременността, евентуални придружаващи състояния и прочие.

Избягвайте прекомерното излагане на слънце. Продължителното излагане на слънце и стоене на жега може да доведе до дехидратация и прегряване, което е особено рисковано по време на бременност. Заменете плажуването в пиковите часове, когато слънчевите лъчи са най-силни, с почивка или дрямка на хладно в хотелската стая. Организирайте плажа предимно по-рано сутрин или по-късно следобед, когато слънцето е по-малко интензивно.

Прекарвайте времето на плажа предимно под чадъра. Използвайте шапки с широка периферия и широки леки дрехи, които покриват и защитават кожата. Имайте предвид, че по време на бременност тялото може да се нуждае от повече време да регулира температурата, така че всякакви по-екстремни условия на топлина могат да са опасни.

Важно е да се отбележи също, че прекомерното излагане на слънце и особено слънчевото изгаряне, може да доведе до оксидативен стрес и да увеличи разграждането на някои хранителни вещества, включително фолиевата киселина, която е много важна за изграждането на плацентата.

Снимка: iStock by Getty Images

Използвайте слънцезащитен крем. Имайте предвид, че изгарянията по време на бременност могат да се случат много по-лесно и са доста по-неприятни. Нанасяйте редовно слънцезащитен крем с висок SPF фактор, дори и когато стоите на сянка. Мазането обикновено трябва да се подновява на всеки два часа и след всяко влизане във водата. Независимо дали сте наморето или в града, през цялото лято обръщайте специално внимание на слънцезащитата на лицето, за да ограничите риска от т.нар. "Маска на бременността" (хлоазма). Това е често срещано кожно състояние, което може да възникне по време на бременност и се характеризира с появата на тъмни кафяво-сивкави петна по лицето, обикновено по бузите, челото или над горната устна. Маската за бременност се причинява от хормоналните промени, които настъпват по време на бременност и които могат да стимулират производството на меланин. Излагането на слънце може да влоши състоянието.

Не забравяйте да пиете вода. Бременните жени са по-податливи на дехидратация, така че е от решаващо значение да пиете много течности, особено вода, когато прекарвате повече време на слънце. Дехидратацията може да доведе до различни усложнения, включително контракции, така че се стремете да останете добре хидратирани на плажа. Избягвайте да пиете вода от чешмата по време на почивки, ако не сте уверени в качеството й. Добре е да избирате нискоминерални води или да редувате минерална и трапезна вода.

Слушайте тялото си. Обръщайте внимание на сигналите на тялото си и се преместете в по-хладна среда, ако почувствате дискомфорт или ви стане много горещо. Бременните жени е полезно да правят по-чести влизания в морето или басейна с цел регулация на температурата на тялото. Ако усетите световъртеж, гадене, ускорен пулс или контракции, добре е да се свържете със своя лекар за съвет.

Обърнете внимание на чистотата и качеството на водата. През бременността жените често са по-податливи на вагинални инфекции, като в същото време възможностите за медикаментозно лечение са по-ограничени заради развитието на плода. Ето защо е добре да внимавате какви басейни използвате и доколко е чиста водата в тях. Когато става въпрос за минерална вода, консултирайте се дали съставът й е подходящ за бременни жени и обърнете внимание на температурата на водата, за да ограничите риска от прегряване.

Вижте още: Най-важните прегледи и изследвания по време на бременността

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.