С вълнението и емоциите от двете чертички на теста идват и въпросите. Ами сега?

Бременността се разделя на 40 гестационни седмици, като за първа седмица се брои началната дата на последната менструация. Всяко проследяване протича по различен начин според общия здравен статус на майката, придружаващи заболявания и рискове и пр., както и според развитието на плода. Тук ще опишем общите за всички изследвания и прегледи.

Първата стъпка е да изберем специалист гинеколог, който да проследява бременността. Това ще е лекарят, когото ще посещаваме за регулярни прегледи, той ще проследява развитието на плода, ще назначава допълнителни изследвания и пр.

Хубаво е лекарят, при който следим цялата бременност, да бъде и този, при когото след това ще протече раждането, но това не е задължително. Нерядко жените избират да преминат проследяването при своя доверен гинеколог, а след това се насочват към голяма клиника/болница с неонантологични специалисти за самото раждане.

Снимка: iStock by Getty Images

Посещения при проследяващия гинеколог

Кога трябва да бъде първото посещение при проследяващия лекар? Обикновено тестовете за бременност отчитат резултат най-рано около 2 седмици след датата на зачеване. Препоръчително е първият преглед при гинеколог да бъде около 7-10 дни от закъснението на цикъла, тъй като едва тогава преглед с ултразвукова диагностика може да потвърди бременността.

Вторият преглед обикновено е около 2-3 седмици по-късно, т.е. около 7-8 гестационна седмица. Ако това не се е случило още на първото посещение, при този втори преглед лекарят сваля пълна анамнеза на бременната жена, за да направи план за проследяване. Необходимо е да го информирате за придружаващи заболявания, за наследствени рискове в семейството от страна на майката и бащата и друга важна медицинска информация, която може да окаже влияние върху вас или бебето. При това посещение може да се изчисли и срокът на бременността и приблизителен термин за раждане, като е вероятно тази дата да се промени в хода на бременността.

Според това дали се касае за нормална или рискова бременност, честотата на следващите срещи с гинеколога и назначаваните изследвания могат да варират. Обикновено до около осмия месец прегледите са веднъж месечно - те включват ултразвуков преглед за измерване на развитието на плода и неговото нарастване на ръст и тегло. Проследява се също промяната в теглото на жената, нейното кръвно налягане, следят се някои важни кръвни показатели. След осмия месец на бременността консултациите са два пъти месечно, а в деветия - всяка седмица.

Снимка: iStock by Getty Images

След 28 гестационна седмица наред с редовните месечни прегледи се проследяват и сърдечните тонове на бебето - т.нар. запис на тонове. Това изследване има за цел да даде допълнителна информация за състоянието на плода и индикации в случай на страдание.

Ако раждането ще се проведе при специалист, различен от проследяващия лекар и в друго болнично заведение, 45 дни преди датата на термина проследвяващият гинеколог подготвя т.нар. обменна карта с информация и данни за хода на бременността и основните показатели на майката и плода. Този документ е необходим, за да може жената да се насочи към новия избран акушер-гинеколог, който да поеме проследяването и самото раждане.

В последните седмици на бременността се проследява и скъсяването на шийката на матката, която се подготвя за самото раждане. Прави се преглед за позицията на плода и неговото предлежание и се обсъжда раждането, като ако има медицински индикации за оперативно раждане, се планира дата.

От 36 гестационна седмица записът на тонове става ежеседмична рутина, тъй като на практика раждането може да се очаква във всеки един момент. А при просрочване срока за раждане, сърдечните тонове на плода се проследяват всеки ден.

Снимка: iStock by Getty Images

Кои са най-честите лабораторни изследвания по време на бременност?

При първия или втория преглед гинекологът назначава изследвания на жената - обикновено пълна кръвна картина, изследване на урина, микробиологично изследване на влагалищен секрет.

В случай че бременната жена не знае своята кръвна група и резус фактор, сега е моментът за установяването и на тази информация. При отрицателен резус фактор при майката (Rh-) е необходимо допълнително проследяване, изследвания и профилактика, тъй като може да има несъвместимост с резус фактора на плода.

При това първо изследване често се назначават и тестове за инфекциозни заболявания като хепатит, сифилис и ХИВ, като те се повтарят и в последните седмици преди раждането.

При нормално протичаща бременност изследване на пълна кръвна картина (ПКК) се прави поне 5 пъти - при първи или втори преглед, после през около два месеца. Обикновено при бременните жени се наблюдава спад в нивата на хемоглобина. Тъй като това е предпоставка за анемия, проследяването на този показател може да насочи към допълнителен прием на желязо или друг препарат според вида установени дефицити.

През бременността, особено в първите месеци, гинеколозите също изписват за прием фолиева киселина. Това е синтетична форма на витамин B9, която има ключова роля в изграждането на ДНК. Всъщност приемът на фолиева киселина може да започне още преди зачеването, ако жената планира бременност, и е добре да продължи поне до 12 гестационна седмица, а често се препоръчва и по-продължителен прием. Наблюдаващият лекар може да предпише и други витамини, добавки и медикаменти според динамиката на показателите при майката и бебето.

Снимка: iStock by Getty Images

Допълнителни кръвни изследвания могат да бъдат направени по преценка на гинеколога. Например, ако има фамилна обремененост с проблеми на щитовидната жлеза, е добре да се проверят и тези хормони. А ако жената доказано има заболяване на щитовидната жлеза, дори и не в активна фаза, хормоните се проследяват на няколко пъти по време на цялата бременност, тъй като е възможно да се отключат отклонения. Изследване на CRP и СУЕ може да бъде назначено при съмнение за възпалителни процеси и заболявания. Друго често изследване по време на бременността е на глюкозата (кръвната захар), кръвосъсирването и коагулацията, белтъкът.

Урина се изследва също поне 5 пъти в хода на бременността. През нея могат да се хванат бактериални инфекции, но също така се проследява белтъкът в урината, който може да бъде индикация за преекласамия.

Микробиологичното изследване на влагалищен секрет се прави в началото на бременността и после задължително към края, с приближаване на датата на термина. Разбира се, при симптоматика, гинекологът може да направи допълнително такова изследване и в хода на бременността.

Биохимичен скрининг

Препоръчително е в първия триместър на бременността да се направи и биохимичен скрининг. Чрез него се прави оценка на риска от генетични заболявания и усложнения на бременността. Този скрининг включва кръвно изследване за плазмен протеин РАРP-А, човешки хорион гонадотропин (ЧХГ) и плацентарен растежен фактор. Изследването също преминава и с детайлен ехографски преглед (ранна фетална морфология), по време на което се измерва наличието на назална кост, нухалната транслуценция при бебето, лицевият ъгъл, преглежда се сърцето и кръвния поток.

Снимка: iStock by Getty Images

На база на показателите на плода, кръвните резултати, възрастта на жената с помощта на компютърна програма се изчислява процентът вероятност за рискове от някои най-чести хромозомни аномалии (напр. Синдром на Даун, Синдром на Търнър и др.).

Много жени се притесняват от това изследване и резултатите, които то показва. Те се представят под формата на процент вероятност, като резултат от 1:300 до 1:10 000 се приема като нисък риск, а при стойности от 1:1 до 1:250 повишен. Индикациите за повишен риск означават по-голяма вероятност от определени аномалии, но изследването не поставя категорични диагнози - в такава ситуация е добре да се направи допълнителни изследвания за потвърждаване или отхвърляне на евентуален проблем. Такива са например пренатален генетичен тест, амниоцентеза и др.

Фетална морфология

Фетална морфология се прави във всеки един от трите триместъра на бременността - между 11-14 г.с., 16-20 г.с. и 28-31 г.с.

Представлява специализирано ултразвуково изследване, в което детайлно се разглеждат органите и системите на плода, прави се доплерово изследване за кръвотока. Ранната фетална морфология се извършва на практика като елемент от биохимичния скрининг. Всяко от тези изследвания наред с оценката за рискове от малформации, обстойно проследява също развитието на важни органи като сърцето, гръбначния стълб, стомаха, бъбреците, главата. Прави се оценка също на плацентата и шийката на матката.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.