Пролетта най-накрая дойде, а с нея и ужасяващата за всяка майка кампания за кандидатстване в общинско детско заведение. И тук бързам да уточня за всички новобранци - ако си мислите, че влизането в Харвард е трудно, то значи никога не сте се сблъсквали с кандидатстване в детските заведения. Да! Определено е по-лесно да запишете детето в университет от Бръшляновата лига, отколкото в детска градина или ясла. Но да не зачекваме темата за американските елитни университети, че и там напоследък темата е наболяла.

Какво реално трябва да знаем преди да кандидатства детето ни? Признавам, когато миналата година решихме да кандидатстваме за детска градина, нямах никаква идея в какво се забърквам. Само знех, че много трудно се "влиза". Реших, че все пак трябва да пробвам и се оказа, че поне първата част със създаването на профил не е болка за умиране.

Първо кандидатурите се подават в срок, упоменат в съответната община. В този период се създават или актуализират профилите на семейството, в които се вписват децата и родителите. Това става онлайн, но можете да го направите и на място при директор на детското заведение. Важно е да знаете, че се вписват всички деца, независимо дали вече са минали възрастта на градината или са все още бебета. Така аз вписах Алекс, който е ученик, Вики и Илиана с техните лични данни. Попълвайте внимателно всички данни, тъй като при записване на детето в детско заведение ще ви бъдат поискани документи, които да удостоверяват верността на данните. Тежко ви ако се открият несъответствия, защото могат с лекота да ви откажат записването. А процедурата така или иначе е достачно мъчителна. Слава Богу, ние бяхме изрядни в това отношение.

След като приключих със създаването на профила, попълних кандидатурите на децата като подредих най-желаната градина на 1-во място, следващата на второ и т.н. Това е важно, тъй като детското заведение на 1-во място получава 3 точки, това на второ - 2 и прочее. По този начин шансът да влезем в мечтаната градина се увеличава.

И един хитър трик от мен и моите опитни приятлки - следете в системата колко деца с вашия или по-голям брой точки за колко места се борят в съответното детско заведение. Така можете дори в последния ден преди заключването на системата за класиране да смените желанията си, за да имате по-голям шанс. 

Обикновено децата кандидатстват за прием още в яслена възраст. Това е възможно най-рано на възраст около 10 месеца. Ако детето ни обаче е родено през месец декември, то може без проблем да кандидатства с набора си. Ако детето бъде класирано и записано, директорът на детското заведение може да запази мястото до 60 дни максимум. Аз лично не се възползвах от това, защото смятам, че Илиана бе готова да се впусне веднага в яслените приключения. Много ме зарадва новината, че ако детето е класирано в детска градина с яслени групи, то в последствие не се налага повторно кандидатстване и то автоматично преминава в първа група. Нашата Илиана реално ще бъде първа група от сепетември тази година и съм ужасно благодарна, че не трябва да минавам през всичко това отново.

Снимка: Павлин Даскалов

Ако обаче не сме успели да се вредим, то може да имаме шанс със смяната на набор. Така детето ни може да кандидаства с една година по-големи деца, какъвто е и случаят с другата ми принцеса - Вики. Тя имаше доста събрани точки поради факта, че е дете от многодетно семейство и е породена с брат си. Въпреки това за градината на Илиана нямаше нито едно свободно място за набор 2013 г. Тогава през системата кандидаствахме за смяна на набор и за мое щастие тя се класира с по-големите деца.

Снимка: личен архив

Имайте предвид, че за класиранията с прием от месец септември не се разрешава кандидатстване със сменен набор. Ние трябваше да изчакаме поради тази причина. Смяна на набора за кандидатстване се допуска за текущите класирания и при условие, че има обявени свободни места и няма чакащи за прием деца от съответната възрастова група. За да заявим желанието си за смяна на набор, трябва да кандидатсваме чрез секцията "Форма за обратна връзка" в сайта на Информационна система за обслужване на детските заведения. При нас отговориха доста бързо и смяната стана веднага след приключване на предното касиране. Освен това всичко се случи автоматично. Да не повярва човек.

Лично за мен обаче най-объркващ беше моментът с различните опашки, на които се подреждат децата. За да внеса повече яснота, трябва да конкретизирам, че децата се подреждат на четири опашки при кандидастване преди първото класиране. Деца с хронично заболяване, такива по социални критерии, деца със специални образователни потребности и една обща опашка. Това се прави с цел максимално честно класиране и с всяка изминала година продължава да се работи в тази посока.

След първото класиране социалната и общата опашка се събират в една и стават общо три опашки за следващите класирания. От тази година децата с хронични заболявания получават 3 точки при заявен допълнителен критерий, само ако разполагат с експертно решение на ТЕЛК. Това би трябвало да подобри доста ситуацията спрямо минали години, когато недобросъвестни родители спекулираха с това и се издаваха фалшиви протоколи за хронични заболявания. Доколко обаче може да се вярва на ТЕЛК в последно време си е съвсем отделен въпрос.

В списъците на кандидатстващи деца от квотата за социални критерии влизат деца в неравностойно положение и такива от многодетни семейства като нашето. Свободните места реално се разделят в отношение 30:70 между двете опашки. Кандидатурите на деца, които имат точки по социални критерии ще се наредят на опашката по социални критерии, а кандидатурите на всички деца се нареждат на общата опашка.

Ако останат свободни места след класирането на чакащите по социални критерии деца, тези места ще бъдат прехвърлени към общата опашка още в хода на първото класиране. Така ще бъдат класирани по-голям брой деца по общи критерии от първоначално обявените места. Истината е обаче, че това рядко се случва, съдейки по миналогодишния си опит.

И така дългоочакваният миг настъпва и първото класиране е факт. Аз си сипах чаша кафе и зачаках пред компютъра заветния мейл, който да отворя с треперещи ръце. Повярвайте ми, напрежението беше огромно, а усещането плашещо напомняше на очакването на резултати от матурите след седми клас. Ужасна работа! Вече бях наясно, че всички деца се нареждат в списъка с чакащи по точки. При равен брой точки се нареждат по азбучен ред в предваритлните списъци. Ако има повече деца с еднакъв брой точки, борещи се за по-малко места, то те отиват на жребий. Риск печели, риск губи. Точно това се случи и с Илиана. Въпреки че имаше доста точки, тя отиде на жребий и явно е родена под щастива звезда, защото беше изтеглена. Не можах да повярвам!

В случай, че детето ви не се е класирало на първо класиране с прием от месец септември, не се отчайвайте. Шанс все още има. Поне кандидатурите остават активни и за следващите класирания и няма нужда да ги добавяте отново. А аз ви пожелавам късмет! Искрено се надявам да сте сред тези щастливци, които от раз ще попаднат в мечтаната градина или ясла. И ако пожеланията ми се сбъднат, не забравяйте да пуснете и едно тото. Защото гаранцията за успех е горе-долу същата. Стискам палци!