Това не е мираж - "Гласът на Мама" отново е в ефира, а на микрофоните са Юлия Владимирова и Криси Димитрова от екипа нa Dir.bg! Завръщането на подкаста, който може да слушате и гледате както на страниците на dir.bg, така и в Spotify, разбива митовете за чупливото женско приятелство и за това, че женското его не вирее добре с другарче в една стая. Това не е случаят на Юлия и Криси, които след успешния първи сезон на "Гласът на Мама" са подготвили още по-щекотливи теми за обсъждане! 

Козметичният бранд VICHY се погрижи подкастът да се включи в световната кампания MеnoTalks, посветена на женското здраве и психика, която обръща внимание на живота след 40-годишна възраст години и момент на менопаузата. Това е онзи момент в живота на жената, в който тя има много въпроси, но вече има и още повече отговори.

Ето защо 40+ са новите 20!

Няма по-подходящи събеседници от първите гости на Юлия и Криси - дерматологът д-р Катя Паскова и любимата актриса Мартина Вачкова. Дамският квартет е готов да даде правилните отговори за живота - за мъжете, за приятелите, за семейния живот, за кариерата, за мечтите и за истинската наслада от живеенето.

"Аз знам, че истинските мъже търсят зрели жени. Те не искат да се доказват пред малки момиченца и да са богове за тях. Ако можеш да си Бог за една зряла жена, може би наистина си Бог. Това са истинските мъже", казва Мартина Вачкова.

 

Тоест можем да говорим за една осезаема промяна в мисленето и в психиката на зрелите дами или както казва Маргарет Атууд - "Менопаузата. Паузата, в която разпознаваш мъжете".

Снимка: Ангел Юруков

Съвсем естествено промените в мисленето и възприятията на жените 40+ се променят в хармония с тялото, кожата и усещанията.

"За някои жени менопаузата е период, в който сексуалното желание отслабва, но при други, напротив, защото като че ли е настъпил последния момент за тях. Жената трябва да се опита да продължи да бъде сексуално активна. Сухотата, която настъпва заради хормоналните промени действително спира една част от жените и това се отразява, но днес медицината напредва и трябва да говорим ясно, че има достатъчно овлажняващи и хидратиращи продукти", казва д-р Катя Паскова.

На същото мнение е и актрисата Ким Катрал, позната като Саманта от "Сексът и Градът". Тя споделя, че менопаузата за нея е нов невероятен етап от живота на една жена, моментът, в който трябва да настрои тялото си за тази нова глава. "Чувствам се много повече себе си и обичам тялото си още повече от преди", казва тя. 

Снимка: Ангел Юруков

Затова и Марта Вачкова отбелязва:

"Да спрем да се страхуваме от нещата, които не знаем, които не разбираме и които ни плашат. Менопаузата наистина е все още тема табу и това трябва да бъде разрушено."

"Много важно е една дама да бъде запозната с това какво се е случило на нейната баба, на нейната майка по време на менопаузата. Най-малкото, което жените трябва да направят е да ги питат как се е случило при тях", добавя и д-р Катя Паскова. 

Напоследък все повече се говори за това, че да поставяш себе си на първо място е най-важната стъпка към щастието.

"Жената трябва да има повече време за себе си, повече време да спортува, за приятелки, да излиза, да ходи на представления...", смята Марта Вачкова. 

"Колкото повече говорим за тези теми табу, толкова повече те ще се разчупят и ще бъдат решени!", отбелязва в разговора и д-р Катя Паскова.

Все повече публични личности - като Опра Уинфри, Гуинет Полтроу, Наоми Уотс, Хелън Мирън, Мишел Обама, Джейн Фонда, Синтия Никсън, Ема Томпсън, Джилиан Андерсън, Упи Голдбърг говорят свободно за менопаузата. Честно казано, у нас сякаш начинът, по който говорим за това или по-скоро не говорим буди притеснения и срам. Кара те да се чувстваш неловко. Много от гореизброените жени разкриват своите преживявания, за да разбият табутата. Мишел Обама едва ли не получава паник атака точно преди важно събитие със съпруга си Барак Обама, а Ема Томпсън се шегува, че е употребява горещите вълни в своя полза, а Опра дори подчертава, че много жени приемат менопаузата като благословия.  Според Джилиън Андерсън периода на менопаузата трябва да се третира като ритуал. 

На фона на казното дотук, в България все още съществува стереотипа по отношение на промените в женското настроение. Сигурно всички сме чували история за "тая е в критическата".

Както "Гласът на мама" обещава многократно, разговорите на Юлия и Криси имат за цел да разбиват митове и стереотипи от живота на жените. Затова и серията разговори MenoTalks, подкрепена от VICHY се вписва напълно в тяхната идеология! 

***

В периода около менопаузата хормоналните промени могат да ускорят остаряването на кожата, което води до загуба на еластичност, плътност и отпускане на контурите.

Снимка: Ангел Юруков

Изглаждащият и стягащ дневен крем за суха кожа Vichy Neovadiol Peri-Menopause връща на кожата загубената еластичност и стегнатост и оптимално я подхранва. Vichy Neovadiol Peri-Menopause със съдържание, обогатено с Pro-Xylane ефикасно намалява видимостта на признаците на менопаузата и оставя кожата нежна и сияйна

*Специален проект на "Гласът на Мама" & Vichy с продуктово позициониране!